Svet

Moški in ženske v ločenih vrstah

STA / S.R.
14. 6. 2013, 12.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po nekaj urah predsedniških volitev v Iran vse kaže na veliko volilno udeležbo. Pred volišči se že od jutranjih ur vijejo dolge vrste volivcev, predvsem v prestolnici.

Reuters
Moški in ženske stojijo v ločenih vrstah.

Za položaj naslednika Mahmuda Ahmadinedžada se poteguje šest kandidatov, možnosti za izvolitev pa se pripisuje štirim. O velikem številu volivcev - moški in ženske stojijo v ločenih vrstah -, ki čakajo na oddajo glasu, med drugim poročajo iz mest Mašad, Isfahan in Teheran, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Opazovalci so po obtožbah prevar in nasilnega zatrtja povolilnih protestov ob volitvah leta 2009 po pisanju nemške tiskovne agencije dpa sicer tokrat pričakovali nizko volilno udeležbo. Po nekaterih napovedih bi bila lahko prav udeležba ključna za odločitev o tem, kdo bo naslednja štiri leta zasedal predsedniški položaj.

Moški in ženske stojijo v ločenih vrstah.


Visoka udeležba bi lahko govorila v prid edinemu reformističnemu kandidatu, nekdanjemu glavnemu jedrskemu pogajalcu Hasanu Rohaniju. Ta je ob oddaji glasu izrazil prepričanje, da bodo Iranci danes "pisali zgodovino".

Rohanijevo kandidaturo je podprl tudi nekdanji predsednik Ali Akbar Rafsandžani, čigar kandidaturo je iranski svet varuhov na presenečenje številnih zavrnil. Ta je ob oddaji glasu izrazil upanje, da bodo volitev v luči zunanjih in notranjih nevarnosti doprinesle k strnitvi vrst v državi.

Volišča bodo predvidoma odprta do 21.30 po srednjeevropskem času. Prve rezultate naj bi objavili v soboto zjutraj. Največ možnosti za zmago naj bi imel teheranski župan Mohamed Baker Galibaf, čeprav je pričakovati, da bo za izvolitev predsednika verjetno potreben drugi krog, ki bo predvidoma 21. junija.