Ta je v preteklih dneh povzročil smrtne žrtve in veliko gmotne škode v več evropskih držav. Nasipi na Hrvaškem držijo, so pa občasne težave zaradi izbruha podzemnih voda. Zaradi izjemne višine gladine Donave ta prodira tudi do 40 kilometrov vzvodno v reko Dravo, kar je pripeljalo do zvišanja vodostaja tudi v nekaterih manjših rekah na tem območju, kot je Karašica, je dejal vodja centra za obrambo pred poplavami Zoran Đuroković. Dodal je, da so preventivno povišali začasne nasipe, da bi obranili počitniško naselje na tem območju.

Kot je poročala Hrvaška televizija (HTV), so se na nekaterih lokacijah ob Donavi pojavili vodni viri za nasipi, kar je običajno glede na to, da visok vodostaj povzroča dvig podzemnih voda. Pristojne službe pa takoj ukrepajo tudi v teh primerih.

Nasipi zaenkrat držijo.

Donava je bila davi na vhodu Hrvaške pri Batini visoka 7,76 metra, pričakujejo pa, da bo vodna gladina v tem delu čez dan stagnirala ali se celo znižala. Vrh vodnega vala se premika s hitrostjo 60 kilometrov na dan in ga v Vukovarju pričakujejo v soboto, medtem ko naj bi Hrvaško po pretoku pri Iloku zapustil v nedeljo.

V Vukovarju se gladina Donave danes zvišuje in je dosegla 7,06 metra, kar je slab meter manj, kot je bila visoka v času velikih poplav leta 1965. Vukovarski župan Željko Sabo ne pričakuje večjih težav, čeprav so pripravljeni tudi na možnost, da Donava poplavi območje. Na priprave za obrambo pred poplavami so se v Vukovarju v preteklem tednu odzvali tudi mnogi vojni veterani z različnih koncev Hrvaške.

Zaradi poplav ogroženo območje osiješko-baranjske in vukovarsko-sremske županije bo danes obiskal hrvaški predsednik Ivo Josipović, potem ko je sredi priprav na obrambo pred poplavami v začetku tedna to storil tudi premier Zoran Milanović.

Pristojne službe opozarjajo, da bodo imele reke na vzhodu države visok vodostaj tudi naslednjih sedem do deset dni ter da bodo vztrajali na dežurstvih, dokler se gladina ne bo spustila vsaj za dva metra.