Svet

Sirska opozicija komaj čaka na ameriško orožje

STA / S.R.
14. 6. 2013, 10.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sirska opozicija je danes pozdravila odločitev ZDA, da bodo upornikom v Siriji zagotovile neposredno vojaško pomoč.

Reuters
Sirska opozicija nestrpno pričakuje ameriško orožje.

"Upamo, da poteza ne bo ostala črka na papirju, pač pa bo implementirana na tleh, kakor hitro bo mogoče," je poudaril vojaški poveljnik Svobodne sirske vojske Selim Idris. Odzvala sta se tudi že Moskva in Nato. Tudi začasni predsednik Sirske nacionalne koalicije George Sabra je odločitev ZDA označil za "pozitivni korak" in izrazil upanje, da Washington ne bo odlašal z njenim udejanjanjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Upamo, da bodo prijatelji sirske revolucije začeli iztegovati roke v pomoč rešitvi sirskega ljudstva pred režimom s podporo Irana, ki dnevno izvaja zločine proti lastnim ljudem," je še dodal.

"Upamo, da poteza ne bo ostala črka na papirju, pač pa bo implementirana na tleh, kakor hitro bo mogoče,"

Namestnik svetovalca za nacionalno varnost ZDA Ben Rhodes je v četrtek napovedal, da bodo ZDA upornikom v Siriji zagotovile neposredno vojaško pomoč. Sprememba ameriške politike je posledica ugotovitve, da je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada uporabil kemično orožje.

Predsednik zunanjepolitičnega odbora ruske dume Aleksej Puškov je sicer danes na Twitterju zapisal, da so poročila o jedrskem orožju "izdelana na istem mestu" kot "laž" o orožju za množično uničenje, ki naj bi ga imel nekdanji iraški diktator Sadam Husein. ZDA je ta poročila izkoristila za napad na Irak. Puškov je ameriškega predsednika Baracka Obamo obtožil, da se podaja na isto pot kot njegov predhodnik George Bush.

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pozdravil "jasne" izjave ZDA. Ob tem pa je dodal, da je "nujno, da sirski režim dovoli ZN preiskavo vseh poročil o uporabi kemičnega orožja". Uporaba takšnega orožja je "povsem nesprejemljiva", je še poudaril.