Svet

Erdogan se je sestal s protestniki

STA/M.J.
14. 6. 2013, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Turški premier Recep Tayyip Erdogan se je v Ankari v zgodnjih urah danes prvič doslej sestal s predstavniki protestnikov, ki so zasedli trg Taksim in park Gezi v Carigradu.

Reuters

Tiskovna agencija Anadolu poroča, da se je sestanka udeležilo osem umetnikov in dva predstavnika skupine Solidarnost s Taksimom, ki koordinira proteste. Erdogan je le nekaj ur pred tem protestnikom izdal "zadnje opozorilo" naj izpraznijo park in Trg sicer jih bo pregnala policija. S protestniki pa se v eni od kavarn pri trgu Taksim srečuje guverner Carigrada Huseyin Avni Mutlu, ki je povedal, da skuša zaplete rešiti brez posredovanja policije. Zagotovil je, da policijskega posredovanja še ne bo. V vsakem primeru pa bodo ljudje vnaprej obveščeni.

V Carigradu ljudje vztrajajo v parku Gezi in si krajšajo čas s plesom in glasbo, v Ankari pa je prišlo do spopada med protestniki in policijo, ki je uporabila solzivec in gumijaste naboje. Od 31. maja naprej, ko so se protesti zaradi nasilnega posredovanja policije v Carigradu, razširili po Turčiji, je umrlo pet ljudi, poškodovanih pa je okrog 5000 protestnikov in 600 policistov.

Povod za proteste je bil sporni urbanistični načrt za območje parka in trga. Erdogan se je odzval ostro in protestnike zmerja z vandali in tujimi plačanci.