Svet

Erdoganovo zadnje opozorilo bo povzročilo vojno

STA/M.J.
13. 6. 2013, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Turški protestniki so danes sporočili, da bodo ostali v carigrajskem parku Gezi, čeprav jih je premier Recep Tayyip Erdogan pozval, naj se od tam umaknejo. Protestnikom je premier poslal zadnje opozorilo.

Reuters

"Ostali bomo v parku Gezi z vsemi našimi zahtevami in spalnimi vrečami," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila skupina Solidarnost s Taksimom. Ob tem so v skupini zavrnili tudi predlog o razpisu referenduma o spornem urbanističnem načrtu, ki je bil povod za proteste.

Demonstranti so sicer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prepričani, da bi bil referendum dobra rešitev, če bi bil predlagan takoj ob začetku protestov. Takrat bi to po njihovem mnenju predstavljajo neposredno demokracijo, sedaj pa je to le še taktična poteza. Prepričani so tudi, da bi se referendum sprevrgel v glasovanje za ali proti Erdoganu.

"Ostali bomo v parku Gezi z vsemi našimi zahtevami in spalnimi vrečami," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila skupina Solidarnost s Taksimom

Erdogan je danes protestnikom poslal "zadnje opozorilo", naj zapustijo park Gezi. "Naše potrpljenje je pri koncu. Zadnjič svarim. Ne bomo več čakali. Umaknite se in nam pustite, da ukrepamo proti ilegalnim organizacijam," je po poročanju turških medijev dejal premier.