Svet

Napad s kemičnim orožjem na metro v Lyonu

M.J.
13. 6. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Lyonu so na postaji podzemne železnice simulirati teroristični napad s kemijskim orožjem. Preverite kako avtentičen je bil in kako neverjetne fotografije so nastale.

Pripadniki civilne zaščite iz Francije, Belgije, Nemčije, Portugalske, Italije in Španije so v Lyonu sodelovali na vaji, na kateri so preizkušali reakcije na teroristični napad na podzemni železnici.

Simulacija napada je del rednih aktivnosti, katere finančno podpira Evropska komisija, podobne vaje pa se izvajajo večkrat letno. V tem primeru, zaradi narave simuliranega napada, podatki o stroških omenjene vaje niso znani.

Sodeč po fotografijah z kraja dogajanja, je situacija po improviziranemu napadu s kemijskim orožjem izgledala zelo pristno. Na sceni je bilo večje število 'ranjencev', katerim so v kaotičnih razmerah nudili prvo pomoč. Vaja je vključevala tudi številne do zob oborožene pripadnike specialnih enot, ter pripadnike enot za posredovanje v primeru napada s kemičnim orožjem. Ti so na glavah imeli tudi nadete plinske maske. Skupaj so organizirali hitro evakuacijo ponesrečencev.