Svet

Je bila priljubljena kraljica v resnici moški?

STA / S.R.
11. 6. 2013, 14.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kraljica Elizabeta I. je ena najbolj znanih in priljubljenih angleških monarhinj. A sedaj krožijo govorice, da je bila kraljica v resnici moški v ženski preobleki.

Luminarium
Je bila Elizabeta I. v resnici moški?

Ameriški avtor Steve Berry je v svoji novi knjigi predstavil zanimivo teorijo, ki morebiti nima osnove v realnosti, a bo zaradi nje vsekakor pritegnil pozornost.

Barry je obudil staro teorijo zarote, ki jo je verjetno začel Bram Stoker, avtor slovite Drakule. Stoker je bil prepričan, da je bila Elizabeta I. v resnici moški v preobleki, kar je tudi izrazil v svoji knjigi Slavni prevaranti.

Po trditvah nove Berryjeve knjige naj bi Elizabeta v resnici umrla pri starosti desetih let, tik preden naj bi jo prišel obiskat njen oče. Ker sta se bala brutalne usmrtitve, sta njena guvernanta in skrbnik želela kralja pretentati z nadomestno Elizabeto.

A edini otrok Elizabetine starosti v kraju je bil deček Neville, ki se je spoprijateljil s princeso. Nevilla so preoblekli v Elizabetina oblačila, načrt pa je uspel, ker princesa in njen oče skupaj nista nikoli preživela veliko časa, zato kralj ni opazil spremembe.

Elizabeta I. je prisegla, da se ne bo nikoli poročila, čeprav je bila zadnja izmed družine Tudorjevih in bi lahko nadaljevala krvno linijo. Ravno to številni teoretiki navajajo kot dodaten dokaz za njihove teorije, navaja makedonska tiskovna agencija Mia.