Svet

Erdogan se bo sestal s turškimi protestniki

STA / A.M.
10. 6. 2013, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Turški premier Recep Tayyip Erdogan se bo ta teden sestal s protestniki, ki že več kot teden dni protestirajo proti politiki njegove vlade.

Reuters

Arinc je pojasnil, da se je Erdogan za srečanje dogovoril "z nekaterimi skupinami, ki vodijo te proteste". Kdo točno bo na srečanju prisoten, tako ni povsem jasno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po današnji seji turške vlade je Arinc še dejal, da bo Erdogan protestnike "seznanil z dejstvi", medtem ko bo "prisluhnil njihovemu razmišljanju". "Nezakonite demonstracije" pa v Turčiji ne bodo več dovoljene, je še poudaril.

Množični protesti v Turčiji so se začeli kot okoljevarstveni protest proti novemu urbanističnemu načrtu za Carigrad, v okviru katerega so oblasti želele pozidati območje sedanjega parka Gezi. Policija je proti protestnikom že ob začetku protestov uporabila solzivec in vodne topove, pri čemer je bilo poškodovanih več tisoč ljudi, za posledicami nasilja med spopadi pa so umrli trije.

Ob policijskem nasilju so se protesti kmalu razširili v druga turška mesta, med drugim v Ankaro in Izmir. Ključen očitek protestnikov na račun vlade je, da postaja preveč avtoritarna in da poskuša ustavno sekularni Turčiji vsiliti islamistične reforme.

Nemiri so okrnili podobo Turčije kot zgledne demokratične islamske države.