Svet

Rim pretresajo korupcijski škandali

STA / A.M.
10. 6. 2013, 20.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tudi v drugem krogu delnih lokalnih volitev v Italiji je največji uspeh zabeležila levosredinska Demokratska stranka. Njen kandidat Ignazio Marino je slavil v Rimu, dosedanji župan italijanske prestolnice Gianni Alemanno, ki velja za zaupnika bivšega premiera Silvia Berlusconija, pa je že priznal poraz.

Reuters
Gianni Alemanno in Silvio Berlusconi.

"Sprejemamo poraz," je poudaril Alemanno, ki je govoril o "jasnih" rezultatih. Je pa poraz dosedanji župan večnega mesta pripisal nezadovoljstvu Italijanov s politiko na splošno. To se po njegovem mnenju kaže tudi v nizki volilni udeležbi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Marino, v ZDA izučeni kirurg, ki je v politiko stopil leta 2006, ko je bil prvič izvoljen za senatorja na listi Demokratske stranke, bo sicer italijansko prestolnico prevzel v precej kaotičnem stanju. Rim je močno zadolžen, pretresajo ga korupcijski škandali, med večjimi izzivi, ki ga čakajo, je tudi prometni kaos.

V zmagovalnem nagovoru, ko je po skoraj vseh preštetih glasovih kazalo na zmago Marina z okoli 64-odstotno podporo, je novi rimski župan obljubil delo v smeri "nove renesanse" mesta.

Poleg Rima je Berlusconijevo Ljudstvo svobode izgubilo še oblast v petih drugih večjih mestih, vključno s Trevisom, Brescio in Sieno. Sicer pa je Demokratska stranka slavila v večini mest, kjer so se v nedeljo in danes odvijale volitve.

Izid volitev, ki so potekale v 67 občinah, kjer v prvem krogu konec maja noben županski kandidat ni prejel zadostne večine glasov, naj bi po mnenju analitikov okrepil samozavest Demokratske stranke, a naj ne bi zamajal vlade premiera Enrica Lette, ki jo podpirajo demokrati in Ljudstvo svobode.

Je pa zmagoslavje nekoliko zasenčila nizka volilna udeležba. Ta je bila le okoli 48,5-odstotna, potem ko je v prvem krogu delnih lokalnih volitev glas oddalo 59,8 odstotka volilnih upravičencev. V Rimu je v zadnjih dveh dneh glas oddalo okoli 52,5 odstotka volivcev.