Svet

Pred banko postavil 20 straniščnih školjk

STA / S.R.
10. 6. 2013, 15.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ciprski umetnik Andreas Efstathiu se je odločil za nenavaden način protesta zoper finančno in gospodarsko politiko Cipra, ki je posledica nedavnega prejetja mednarodne pomoči in naj bi državo vodila v propad.

Cyprusmail
Stranišča pred banko lepo pokažejo, kdo je kriv za situacijo na Cipru.

Pred ciprsko nacionalno banko je namreč danes postavil 20 kopij straniščnih školjk iz mavca. Efstathiu je svoj protest označil za simboličen, z njim pa želi pokazati na bolečine, ki jih Ciprčani trpijo po prejetju 10 milijard evrov težke finančne pomoči območja evra in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

"Prek svoje instalacije sem pripravil vizualni protest zoper slabe stvari, ki so se zgodile Cipru," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal 49-letni umetnik.

"Mislim, da ljudje, ki hodijo mimo poslopja centralne banke in mimo vrste straniščnih školjk, razumejo sporočilo, razumejo, kaj se je zgodilo državi," je dejal.

Instalacije sicer od spredaj izgledajo kot straniščne školjke, od zadaj pa tudi kot nagrobniki, je pojasnil Efstathiu. Konec aprila je ciprski parlament potrdil program mednarodne pomoči državi, težak 10 milijard evrov. Od območja evra bo Ciper s tega naslova prejel za devet milijard evrov posojil, od IMF pa za milijardo evrov.

Nikozija se je v zameno za finančno intervencijo tujine zavezala, da bo dodatnih 13 milijard evrov, ki jih potrebuje za delovanje države, zbrala skozi različne ukrepe, med drugim sanacijo bohotnega bančnega sektorja, zvišanje davkov, krčenje javne porabe in privatizacijo državnih podjetij.

Lastniki denarnih vlog na Bank of Cyprus, višjih od 100.000 evrov, so skladno s pogoji iz programa pomoči izgubili 37,5 odstotka svojega depozita oz. so v zameno za to dobili delnice banke. Poleg tega je 22,5 odstotka njihovega depozita zamrznjenega, dokler ne bo določen dokončni znesek prestrukturiranja banke. Tudi ta delež bi bil lahko konvertiran v delnice, to pa naj bi bilo znano do konca julija.

Varčevalci, ki so imeli depozite nad 100.000 evri v drugi največji ciprski banki Laiki, bodo medtem na delež svojega denarja čakali več let.

Nikozija je namreč skladno z dogovorom s t.i. trojko posojilodajalcev Laiki zaprla. Razdelila jo je na dobro in slabo banko, pri čemer je zdravi del - zajamčene depozite pod 100.000 evri in posojila, ki se normalno poplačujejo - prenesla na Bank of Cyprus.