Svet

V ZDA znova divjali smrtonosni tornadi

STA / A.M.
2. 6. 2013, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potem ko so tornadi v petek zjutraj zahtevali tri življenja v ameriški zvezni državi Arkansas, kjer imajo tudi težave s poplavami, je tornado popoldne udaril še blizu Oklahome Cityja.

Veliko je tudi ranjenih. V lokalnih bolnišnicah naj bi se tako zdravilo najmanj 87 ljudi. Reševanje in odstranjevanje posledic tornadov pa otežujejo še poplave.

Na Oklahoma City in predmestja je v petek ob največji prometni konici udarila vrsta tornadov, ki so povzročili zmešnjavo na mestni obvoznici s prevrnjenimi avtomobili in tovornjaki. Vozniki so se, kjer so se lahko, zatekali v predore.

Tudi predmestje Moore, ki ga je 20. maja razdejal silovit tornado in ubil 24 ljudi, je v petek zajelo hudo neurje. Veter je pihal s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro. Poleg vetra je ljudi ogrožala tudi toča, dež pa je povzročil poplave.

Center Oklahome Cityja je bil povsem pod vodo. Mesto leži sredi tako imenovane aleje tornadov, ki vsako leto spomladi divjajo po ZDA. Letošnja sezona tornadov se je začela nekoliko kasneje kot običajno, meteorologi pa opozarjajo, da je še ni konec.