Svet

Kitajska poziva ZDA, naj se ne vmešavajo glede Tiananmena

STA / A.M.
1. 6. 2013, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kitajska je pozvala ZDA, naj se nehajo vmešavati v njene notranje zadeve, če ne želijo spodkopati kitajsko-ameriških odnosov. Peking se je s tem odzval na izjavo ameriškega State Departmenta pred bližnjo 24. obletnico pokola na pekinškem Trgu nebeškega miru 4. junija 1989.

Reuters

Ameriška stran naj opusti politične predsodke, korektno obravnava razvoj Kitajske in se neha vmešavati v kitajske notranje zadeve, da ne bi spodkopala kitajsko-ameriških odnosov, je v izjavi za javnost med drugim dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei, ki ga povzema kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Peking se je tako odzval na izjavo tiskovne predstavnice State Departmenta Jen Psaki, ki je v petek kitajsko vlado pozvala, naj preneha trpinčiti vse, ki so sodelovali na protestih pred 24 leti in pojasni, kaj se je zgodilo z ubitimi, pridržanimi in pogrešanimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zahtevala je tudi objavo števila smrtnih žrtev.

V torek bo minilo 24 let od pokola na Tiananmenu, ko so kitajske oblasti nasilno zatrle prodemokratične proteste. Kitajska vlada doslej še ni objavila uradnega števila žrtev pokola, ki so ga obsodili po vsem svetu in ki je vodil do začasne osamitve Pekinga na mednarodnem političnem odru. Po različnih neuradnih ocenah je bilo v pokolu ubitih od 200 pa do več kot 3000 ljudi.