Svet

V Rusiji stopil v veljavo protikadilski zakon

STA / A.M.
1. 6. 2013, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Rusiji je danes stopil v veljavo protikadilski zakon, s katerim želijo oblasti prepoloviti število kadilcev in izboljšati javno zdravstvo. Mnogim se sicer porajajo dvomi, ali jim bo uspelo uresničiti zadane cilje.

Thinkstock

Protikadilski zakon postopno uvaja ukrepe za omejitev kajenja. V prvi fazi bodo z zakonom prepovedali kajenje na avtobusih, tramvajih in drugih javnih prevoznih sredstvih, nadalje na železniških in avtobusnih postajah ter letališčih, v javnih zgradbah ter izobraževalnih in zdravstvenih ustanovah.

S 1. junijem 2014 pa bo prepoved kajenja veljala tudi na ladjah, medkrajevnih vlakih in peronih, v hotelih, kavarnah in restavracijah - krajih, kjer Rusi množično kadijo. Prav tako bo z zakonom močno omejeno oglaševanje in prodaja cigaret, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pobudo za omenjeni zakon, s katerim bi izboljšali javno zdravstvo, je Kremelj dal lani. Ruski premier Dmitrij Medvedjev je ob tem dejal, da bolezni, povezane s kajenjem, v Rusiji letno ubijejo 400.000 ljudi, to nezdravo navado pa goji vse več mladih. V Rusiji po nekaterih ocenah dnevno uživa nikotin 44 milijonov ljudi.

V anketi, ki jo je lani izvedel center Levada, je 81 odstotkov vprašanih podprlo prepoved kajenja na javnih mestih, še poroča AFP.