Svet

Gasilci so se spopadli s policijskimi specialci

Gorazd Suhadolnik
1. 6. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V nenavadnem razpletu dogodkov so bili v Španiji med sredinimi protesti proti varčevalnim ukrepom gasilci tisti, ki so zanetili ogenj.

Španski poklicni gasilci so se med demonstracijami v Barceloni proti zmanjševanju javne porabe v Kataloniji, gospodarsko močni severovzhodni španski deželi, spopadli s posebnimi policijskimi enotami za boj proti izgrednikom. Na stotine javnih uslužbencev, oblečenih v rdeče jopiče in z rumenimi čeladami na glavah, se je zbralo pred zgradbo katalonskega parlamenta. Nekateri izmed njih so zanetili ogenj, prižigali rakete in metali dimne bombe ter zažigali provizorične krste, opremljene z napisi 'javna služba'.

Sindikati gasilcev so v izjavi za javnost opozorili, da najavljeni varčevalni ukrepi – zmanjšanje števila zaposlenih in znižanje sredstev, namenjenih za njihovo delo – ogrožajo varnost delavcev in prebivalcev Katalonije.

Ognjeni protest je le eden od mnogih, ki že mesece pretresajo ulice španskih mest, medtem ko si država na vse kriplje prizadeva ukrotiti hud proračunski primanjkljaj. Februarja je bilo po ravsanju med protestniki in policijo na množičnih demonstracijah v Madridu aretiranih na desetine protestnikov.

Evropska unija je sicer prav v sredo zrahljala svoje trdo stališče o varčevalnih ukrepih za več članic, med njimi tudi za Španijo. Države imajo zdaj nekaj več časa, da spravijo pod nadzor svoje pohabljene proračune. Seveda pa Evropska komisija vztraja pri zahtevi, da čim prej izpeljejo reforme trga dela. Gasilci in policisti se torej zagotovo niso spopadli zadnjič.