Svet

Sirski vladni režim je prejel ruske rakete

STA / S.R.
30. 5. 2013, 12.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sirski predsednik Bašar al Asad je potrdil, da je Sirija prejela prvo pošiljko ruskih protiletalskih raket. Rusija trdi, da je rakete sirskemu režimu dobavila v okviru pred leti sklenjenih pogodb.

Reuters
Sirski režim je dobil ruske rakete.

V pogovoru za televizijo libanonskega gibanja Hezbolah je Asad tudi menil, da se je razmerje moči v vojni obrnilo v prid njegove vojske.

"Sirija je prejela prvo pošiljko ruskih raket S-300 ... Preostanek bo prispel kmalu," je dejal Asad v pogovoru, katerega dele je pred za danes predvidenim predvajanjem objavil libanonski časnik Al Akbar.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je v torek dobavo raket Siriji označil za "stabilizacijski dejavnik", namenjen odvračanju tujega vojaškega posredovanja. Spomnil je še, da gre za izpolnjevanje pogodb, sklenjenih pred več leti.

Na napoved dobave raket se je ostro odzval Izrael, ki je v začetku meseca izvedel zračne napade na ozemlju Sirije. Kot je v pogovoru zatrdil Asad, se bo sirska vojska "nemudoma odzvala na morebitno novo agresijo Izraela", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sirski predsednik je menil tudi, da se je razmerje moči na bojiščih v Siriji obrnilo v prid njegove vojske. Glede sodelovanja Hezbolaha v bojih je dejal le, da se njegovi pripadniki borijo na mejnih območjih z Libanonom, da pa vojno proti "oboroženim skupinam" v Siriji vodi sirska vojska.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je medtem danes sirsko opozicijo obtožil, da poskuša onemogočiti izvedbo mednarodne mirovne konference - ta naj bi potekala junija -, tako da postavlja nerealistične zahteve. "Zdi se nam, da Nacionalna koalicija počne vse, da bi onemogočila začetek političnega procesa in dosegla vojaško posredovanje v Siriji prek vseh možnih sredstev," je dejal Lavrov.

Sirska Nacionalna koalicija je namreč v sredo ponovila svoje zahteve, da morajo kakršnakoli pogajanja z režimom al Asada voditi v njegov odstop.

"Teh zahtev ni moč izpolniti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem danes dejal Lavrov in ponovil tudi zaskrbljenost Rusija, da je sirska opozicija razdeljena in nima enega voditelja. "Vse, kar jih združuje, je zahteva po takojšnjem odhodu al Asada," je še dejal.