Svet

Merklova na obisku v Parizu

STA / S.R.
30. 5. 2013, 09.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo danes mudila v Parizu, kjer se bo srečala s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom.

Reuters

Največji del srečanja bo namenjen usklajevanju stališč glede okrepljenega sodelovanja v okviru gospodarske in denarne unije pred vrhom EU konec junija, navajajo v uradu nemške kanclerke.

Merklova in Hollande si bosta sicer v okviru obiska v francoskem Louvru ogledala tudi razstavo o nemški misli in idejah, sestala pa se bosta tudi s podjetnikoma Gerhardom Crommom in Jean-Louisom Beffo, ki ju bosta seznanila z rezultati dela francosko-nemške delovne skupine za krepitev rasti in konkurenčnosti.

Okoli 18. ure naj bi nemška kanclerka in francoski predsednik stopila pred novinarje, nato pa se bosta družila še ob večerji.

Med pomembnejšimi Hollandovimi projekti je v zadnjem času prizadevanje za skupno evropsko politiko v boju proti brezposelnosti mladih, za ta namen pa naj bi EU rezervirala šest milijard evrov.

Sicer pa je Hollande po torkovem seminarju v Parizu, ki sta se ga udeležila tako ministra za delo kot tudi finančna ministra Nemčije in Francije, napovedal francosko-nemško ofenzivo v boju proti brezposelnosti mladim. Po besedah nemškega finančnega ministra Wolfganga Schäubla je to ključnega pomena za zmago v bitki za evropsko enotnost.

Novi akcijski plan naj bi Francija in Nemčija predstavili na junijskem vrhu in formalno zagnali julija v Berlinu.