Svet

Polomija s Facebookom kaznovana z 10 milijoni dolarjev

STA/M.J.
30. 5. 2013, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška zvezna Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) je v sredo odredila doslej najvišjo kazen proti kakšni borzni ustanovi.

Facebook

Borza Nasdaq bo morala tako plačati deset milijonov dolarjev zaradi napak pri uvodni javni prodaji delnic družabnega medija Facebook 18. maja lani. Borza Nasdaq je doslej zaradi tega morala plačati že 62 milijonov dolarjev različnim investicijskim podjetjem, navadnim delničarjem, ki so izgubili najmanj polovico vloženega denarja, pa očitno ne bo pomagal nihče. Uvodna cena za delnico je bila 38 dolarjev, danes pa se prodajajo za okrog 23 dolarjev.

Začetek prodaje delnic Facebooka so lani maja zavlekle domnevne tehnične težave na borzi Nasdaq. Zaradi tega veliko vlagateljev najprej ni moglo kupiti delnic, pozneje pa jih niso mogli dovolj hitro prodati, ko je postalo jasno, da od uvodne cene kmalu ne bo ostalo veliko.

SEC je ugotovila, da so bile težave posledica slabo pripravljenega sistema in napačnih odločitev odgovornih pri Nasdaqu. Borza Nasdaq bo kazen plačala, krivde pa ni ne priznala ne zanikala. Glavni izvršni direktor Nasdaqovega starševskega podjetja OMX Robert Greifeld je zagotovil, da so se iz polomije naučili in sprejeli ukrepe, da se kaj podobnega več ne zgodi.