Svet

Visoka kazen za krut umor medvedov

STA/M.J.
29. 5. 2013, 11.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kosovska vlada je v torek zahtevala višjo kazen za štiri ljudi, ki so ubili dva rjava medveda in zato dobili le manjšo denarno kazen, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Rjavi medved je na Kosovu ogrožena vrsta.

Latimes

Okoljski minister Dardan Gashi je izjavil, da bo vlada za "krut umor" medvedov, ki ga je označil za uničevanje državnega bogastva Kosova, uporabila vse razpoložljive pravne poti in zahtevala najvišjo možno kazen.

Trije Albanci in državljan Kosova so kupili dva rjava medveda v ujetništvu in ju ubili v prepričanju, da žolčnik medveda zdravi raka, je povedal predstavnik policije Avni Zahiti.

Medveda so uspavali z anestetikom, ju ubili, jima odstranili žolčnik, njuni trupli pa odvrgli na smetišče, je še dodal Zahiti.

Policija je storilce aretirala, sodišče severno od Kosovske Mitrovice pa jih je po 48 urah izpustilo potem, ko jim je naložilo denarno kazen v višini 200 evrov.

S kosovskega okoljskega ministrstva so sporočili, da sta prodaja in uboj zaščitenih živali na Kosovu kriminalno dejanje za katerega je zagrožena do dveletna zaporna kazen ali 4000 evrov denarne kazni.

Na Kosovu trenutno v divjini živi približno 100 rjavih medvedov, vlada pa je sprožila kampanjo za njihovo zaščito.

Vlada se zavzema, da bi iz ujetništva v zasebnih živalskih vrtovih in restavracijah, kjer jih imajo v kletkah kot atrakcijo, rešili 15 medvedov in jih izpustili v naravno zavetišče na severu države.