Svet

Obama na obisku lani uničene obale New Jerseyja

STA/M.J.
29. 5. 2013, 08.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama si je v torek skupaj z republikanskim guvernerjem Chrisom Christijem ogledal obalo zvezne države New Jersey, ki jo je pred sedmimi meseci razdejal orkan Sandy.

Reuters

Obama je dejal, da obnova še ni končana, čeprav je obalo razglasil kot odprto za posle. Glavni posel omenjene obale je turizem, ki v blagajno New Jerseyja letno navrže 40 milijard dolarjev. Letos poleti bodo ljudje že lahko uživali na obali in v spremljevalnih dejavnosti, kot so zabaviščni parki.

V kraju Asbury Park sta to poskusila tudi Obama in Christie. Tekmovala sta v metanju žoge skozi obroč in Christie je gladko zmagal, Obama pa si je priboril tolažilno nagrado - plišastega medvedka.

Pred okoli 4000 zbranimi je Obama nato povedal, da delo pri obnovi škode v znesku 38 milijard dolarjev še ni končano in obljubil pomoč zvezne vlade še naprej. Obama je lani kmalu po orkanu skupaj s Christijem obiskal uničena območja in nekateri republikanci so še danes prepričani, da mu je to pomagalo k zmagi na volitvah proti Mittu Romneyju.

Obama je obisk New Jerseyja izkoristil tudi za kratek oddih, preden se po prazniku spominski dan v Washington vrnejo kongresniki in ponovno zaženejo preiskave škandalov, kot so nadlegovanje republikanskih organizacij s strani zvezne davkarije, napad na konzulat v Bengaziju in vohunjenje vlade za novinarji. Do kongresnih volitev v ZDA je sicer še leto in pol.