Svet

Kitajski hekerji imajo zaupne podatke ZDA

STA/M.J.
28. 5. 2013, 17.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški časopis Washington Post je danes objavil doslej tajne ugotovitve poročila, ki trdi, da so Kitajski računalniški vlomilci uspešno vdirali v omrežja s podatki o številnih ključnih obrambnih in oborožitvenih sistemih ZDA.

Reuters

Kitajci na ta način hitreje zmanjšujejo zaostanek za ZDA. Gre za poročilo odbora za obrambno znanost, ki svetuje ameriški vladi pri teh zadevah. Poročilo je bilo javno objavljeno že januarja, Washington Post pa se je dokopal do doslej tajnih delov poročila in jih objavil. Poročilo med drugim ugotavlja, da so ZDA izjemno slabo pripravljene na tovrstno "kibernetsko" vojno. Kitajske sicer ne obtožuje kraje podatkov, vendar pa drugega sklepa skoraj ni mogoče izpeljati.

ZDA sicer Kitajsko že več let potihoma in na glas obtožujejo organizirane kampanje za krajo informacij visoke tehnologije na obrambnem in civilnem področju. Poročilo pravi, da je bila najbolj uspešna sezona lova kitajskih hekerjev obdobje od leta 1999 do leta 2009. V tem času so prišli do informacij o več kot 20 kritičnih sistemih protiraketne obrambe, sodobnih ladjah in letalih.

Med drugim naj bi prišli do podatkov o sistemu protiraketne obrambe kopenske vojske patriot, o sistemu protiraketne obrambe mornarice aegis, o podatkih za lovska letala F/A-18, F-35, o podatkih za novo bojno ladjo, o helikopterjih blackhawk in o križancu med letalom in helikopterjem V-22 Osprey.