Svet

Najsrečnejša je Avstralija

STA / S.R.
28. 5. 2013, 14.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Avstralija je že tretje leto zapored razglašena za najsrečnejšo državo na svetu, kažejo podatki, zbrani v raziskavi indeks boljšega življenja Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Australia-sydney.biz
Avstralci so najbolj zadovoljni s svojo državo.

Za njo sta se uvrstili Švedska in Kanada, prvo peterico pa zaključujeta Norveška in Švica, poroča britanski BBC. Raziskava je ocenila 34 članic OECD in ključni partnerici Brazilijo in Rusijo glede na kazalnike z različnih področij, med drugim prihodka, zdravja, varnosti in razmerja med delom in prostim časom. "Avstralija se pri merjenju blaginje zelo dobro odreže, kar se kaže v dejstvu, da se umešča med najboljše države pri velikem številu tem v indeksu," na spletni strani piše OECD.

Po poročanju časnika The Sydney Morning Herald gre za razvrstitev, v kateri je vsaki od 11 kategorij, v katerih je opravljena raziskava, dodeljena enaka teža.

Avstralci se lahko na primer pohvalijo z dejstvom, da ima plačano delo 73 odstotkov ljudi, starih od 15 do 64 let. Pričakovana življenjska doba ob rojstvu znaša skoraj 82 let.

Avstralsko gospodarstvo že več kot dve desetletji beleži gospodarsko rast brez premora. Poganja jo predvsem povpraševanje po avstralskih bogatih naravnih virih. Država je bila edina med razvitimi, ki se je leta 2009 izognila globalni recesiji.

A tudi v Avstraliji ni vse rožnato. Tako podatki OECD kažejo na velike razlike med prihodki najbogatejših in najrevnejših. Medtem ko 20 odstotkov najbogatejših Avstralcev v povprečju letno zasluži 58.409 dolarjev, mora najnižjih 20 odstotkov živeti z 10.323 dolarji letno.

Med bolj zanimivimi podatki pa je tudi ta, da je na zadnjih volitvah svoj glas oddalo kar 93 odstotkov Avstralcev, kar je najvišji odstotek med vsem v raziskavo vključenimi državami. Povprečje v OECD je 72 odstotkov.

OECD sam sicer držav ne razvršča od najboljše do najslabše. Poudarja namreč, da vsak človek kakovost življenja ocenjuje po lastnih kriterijih. Organizacija namesto lestvice na spletni strani ponuja spletno orodje, s katerim si lahko posameznik izoblikuje svoj indeks in ga uredi v skladu z lastnimi predstavami o kakovosti življenja.