Svet

Sploh ne bomo šli na Mars?

J. P.
27. 5. 2013, 14.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekateri ljudje le stežka verjamejo, da bo zasebna misija leta 2023 na Mars dostavila štiri astronavte, kitajski mediji pa so od dvoma prešli na neposredno napadanje projekta Mars One.

Reuters

Gre za nizozemsko neprofitno namero, da se na Rdečem planetu čez deset let ustanovi človeško kolonijo. Po poročanju kitajskih medijev je tej prevari nasedlo več kot deset tisoč kitajskih državljanov – v mislih imajo tiste, ki so se prijavili za astronavte, potem ko je nizozemska organizacija prejšnji mesec začela izbirni postopek. Mars One vsem zaračunava pristojbino ob prijavi, ta pa se razlikuje od naroda pa do naroda: za kitajske državljane tako znaša 8,43  EUR, za Američane pa 29,11 EUR.

Kitajski novinarji so odkrili, da je organizacija Mars One prijavljena na naslovu enega izmed njenih ustanoviteljev, Basa Lansdorpa, v nizozemskem mestu Amersfoort, s sedežem v najeti pisarni. Ko so novinarji tega obiskali, naj bi tam ne našli nobenega logotipa, ampak le nekaj miz in velik pisarniški prostor. Zato so kitajski novinarji domnevali, da gre za poslovno prevaro. Predstavnika Mars One so se že odzvali s trditvami o verodostojnosti njihovih načrtov. Po njihovih besedah je uresničitev že v postopku, saj naj bi bili že v stiku z ameriškim podjetjem, ki bo izdelal potrebne sisteme za ohranjanje življenju prijaznega okolja ter zasnovo zaščitnih oblek za raziskovanja Marsovega površja.