Te so tudi kritizirale ravnanje japonske agencije za jedrsko energijo, ki upravlja laboratorij, ker naj ne bi ustrezno poskrbela za varnost. Incident se je zgodil minuli četrtek, ko so raziskovalci izvajali poskus v okviru pospeševanja delcev. V laboratoriju v mestu Tokaimura, 120 kilometrov severovzhodno od Tokia, je takrat delalo 55 ljudi.

Uhajanju radioaktivnosti, ki mu je botrovala pregretost, je bilo izpostavljenih 30 znanstvenikov, od tega dva v višini 1,7 milisiverta, kar je enakovredno močnemu rentgenskemu obsevanju v medicinske namene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na agencijo za jedrsko energijo, ki upravlja laboratorij, se je v medijih usul plaz kritik, ker naj bi z izvajanjem poskusa nadaljevala kljub alarmu, ki je opozarjal na okvaro, incident pa je prijavila šele po 30 urah.

Poleg tega so zaposleni, da bi znižali raven radioaktivnosti v prostoru, uporabili ventilatorje, zaradi česar se je del sevanja razširil tudi v ozračje. V laboratoriju so priznali, da tega ne bi smeli storiti. Šlo naj bi za "človeško napako".

Japonski jedrski regulator (NRA), ki so ga ustanovili po nesreči v jedrski elektrarni Fukušimi leta 2011, je incident sicer označil z najnižjo, prvo stopnjo sedemstopenjske lestvice jedrskih in radioaktivnih nesreč. Oznako sedme stopnje si je med drugim prislužila nesreča v Fukušimi, po kateri je jedrska varnost v državi postala še posebej občutljiva tema.