Svet

Raziskovalci izpostavljeni sevanju

STA/ M.J.
27. 5. 2013, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V incidentu v jedrskem laboratoriju na Japonskem je bilo minuli teden 30 raziskovalcev izpostavljenih nizki stopnji radioaktivnega sevanja, so danes sporočile pristojne oblasti.

NEK

Te so tudi kritizirale ravnanje japonske agencije za jedrsko energijo, ki upravlja laboratorij, ker naj ne bi ustrezno poskrbela za varnost. Incident se je zgodil minuli četrtek, ko so raziskovalci izvajali poskus v okviru pospeševanja delcev. V laboratoriju v mestu Tokaimura, 120 kilometrov severovzhodno od Tokia, je takrat delalo 55 ljudi.

Uhajanju radioaktivnosti, ki mu je botrovala pregretost, je bilo izpostavljenih 30 znanstvenikov, od tega dva v višini 1,7 milisiverta, kar je enakovredno močnemu rentgenskemu obsevanju v medicinske namene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na agencijo za jedrsko energijo, ki upravlja laboratorij, se je v medijih usul plaz kritik, ker naj bi z izvajanjem poskusa nadaljevala kljub alarmu, ki je opozarjal na okvaro, incident pa je prijavila šele po 30 urah.

Poleg tega so zaposleni, da bi znižali raven radioaktivnosti v prostoru, uporabili ventilatorje, zaradi česar se je del sevanja razširil tudi v ozračje. V laboratoriju so priznali, da tega ne bi smeli storiti. Šlo naj bi za "človeško napako".

Japonski jedrski regulator (NRA), ki so ga ustanovili po nesreči v jedrski elektrarni Fukušimi leta 2011, je incident sicer označil z najnižjo, prvo stopnjo sedemstopenjske lestvice jedrskih in radioaktivnih nesreč. Oznako sedme stopnje si je med drugim prislužila nesreča v Fukušimi, po kateri je jedrska varnost v državi postala še posebej občutljiva tema.