Svet

Predsednik obiskal uničeno mesto

STA / S.R.
27. 5. 2013, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama si je v nedeljo na lastne oči ogledal opustošenje po tornadu, ki je prejšnji ponedeljek razdejal predmestje Oklahoma Cityja Moore.

Reuters

Obama je napovedal nadaljevanje zvezne pomoči uničenemu mestu in k radodarnosti pozval vse Američane. Zvezna agencija za posredovanje v naravnih nesrečah (Fema) je doslej zvezni državi Oklahoma dostavila 57 milijonov dolarjev vredno pomoč v obliki zavetišč za tisoče ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo. Fema je na teren poslala 450 uslužbencev, ki so razdelili 43.000 obrokov hrane in 150.000 litrov vode, na tisoče odej, postelj in drugih potrebščin.

V tornadu najmočnejše kategorije EF5 je 20. maja umrlo 24 ljudi, od tega deset otrok, ter povsem opustošil Moore, ki danes daje videz velikega odlagališča odpadkov.

Obama je zagotovil, da Washington ne bo pozabil na Moore in druge predele Oklahome, ki jih je pred tednom dni zajel val tornadov, k pomoči pa je pozval tudi vse Američane. Izrazil je prepričanje, da se bo Moore spet postavil na noge, saj gre za skupnost ljudi trdnega značaja.