Svet

Nemiri v Stockholmu se umirjajo

STA / A.M.
26. 5. 2013, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V predmestjih švedske prestolnice Stockholm, kjer živijo večinoma priseljenci, so že sedmo noč zapored potekali neredi. Tudi tokrat so izgredniki zažigali avtomobile in metali kamenje na policiste, a se nasilje zmanjšuje.

Reuters

Izgredniki so v več četrtih požgali nekaj avtomobilov, vendar veliko manj kot v minulih dneh. V več četrtih so na policiste metali kamenje, a ni bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja tiskovnega predstavnika policije v prestolnici Larsa Byströma.

Potem ko so se v noči na soboto nemiri prvič razširili tudi v druga švedska mesta, tokrat o neredih drugod niso poročali. Neredi so bili sicer manjši kot pretekle dni že v noči na soboto.

Nasilje je sprožil dogodek, ko je policija 13. maja ustrelila in ubila 69-letnega prebivalca predmestja Husby, ki je pred tem v javnosti kolovratil z mačeto, nato pa pobegnil v svoje stanovanje. Policisti so ga po lastnih navedbah ustrelili v samoobrambi. Poznavalci ocenjujejo, da je njegova smrt zanetila jezo med mladimi priseljenci, ki menijo, da so žrtve policijskega nasilja.