Svet

Uničenje, kakršnega še niso doživeli

STA / S.R.
22. 5. 2013, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prebivalci predmestja Oklahoma Cityja so se v torek po koncu iskanja preživelih po ponedeljkovem tornadu začeli vračati na svoje domove, kjer se soočajo z uničenjem, kakršnega mesto Moore še ni doživelo.

Reuters

Po uradnih podatkih do torka zvečer je v tornadu umrlo 24 ljudi, od tega devet otrok, prek 230 je ranjenih.

Tornado se je pomikal po 17 kilometrov dolgi in poldrugi kilometer široki poti skozi predmestji Newcastle in Moore, ki je bilo najhuje prizadeto.

Ameriška nacionalna vremenska služba je v torek sporočila, da je bil tornado najmočnejše kategorije, torej EF5, veter pa je pihal s 338 kilometrov na uro.

Guvernerka Oklahome Mary Fallin je povedala, da se lahko število žrtev sicer še poveča, vendar pa so reševalci v torek pozno ponoči končali iskanje preživelih. Iz ruševin so potegnili več kot sto ljudi, vsak objekt pa so posebej pregledali trikrat.

Mestu so na pomoč priskočili tudi nacionalna garda, Rdeči križ ter agencija za posredovanje v naravnih nesrečah (Fema). Prostovoljcev je bilo več kot dovolj in oblasti so jih morale celo zavračati.

Iskanje preživelih pa je oviralo slabo vreme z dežjem in vetrom, ki je pihal s hitrostjo 70 kilometrov na uro. Največ mrtvih otrok, sedem, so potegnili iz ruševin osnovne šole Plaza Towers, v katero se je pred tornadom zateklo 75 oseb. Te so doživele pravo grozo, ko je veter najprej odpihnil streho šole, nato pa še porušil zidove.

Moore bodo obnovili, kljub temu pa obstaja velika verjetnost, da bo spet porušen, saj leži v tako imenovani aleji tornadov na ameriškem Srednjem zahodu, kjer so ti pojavi redni.

To je že četrti tornado, ki je razdejal Moore po letu 1998. Naslednji tornado leta 1999 je šel po skoraj isti poti kot tokratni, kar je izjemen primer. Tornado leta 1999 je bil še močnejši, saj je veter pihal s hitrostjo neverjetnih 480 kilometrov na uro. Zadnji tornado je Moore prizadel leta 2003.

Do uničenja je prišlo skoraj natanko dve leti po tornadu, ki je 22. maja 2011 razdejal mesto Joplin v ameriški zvezni državi Missouri. To je bil najbolj smrtonosen tornado v sodobni zgodovini ZDA, saj je umrlo 158 ljudi.