Svet

Hezbolah v Sirijo pošilja še več borcev

STA / S.R.
21. 5. 2013, 18.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je v Sirijo danes poslalo nove pripadnike svojih elitnih enot, da bi pomagali silam sirskega režima ponovno zavzeti strateško pomembno mesto Kusair, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Reuters

Medtem EU razmišlja, da bi Hezbolah uvrstila na svoj seznam terorističnih skupin. Posredovanje Hezbolaha v Siriji so že v ponedeljek ostro obsodile ZDA. Ameriško zunanje ministrstvo je Hezbolah obtožilo, da zavzema vasi ob meji med Libanonom in Sirijo ter neposredno posreduje v ofenzivi režima na Kusair v sirski provinci Homs. Ofenziva, katere cilj je iz mesta pregnati upornike, traja že tretji dan zapored, siloviti spopadi pa ne pojenjajo.

"Jasno je, da Hezbolah vodi napad," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal direktor observatorija Rami Abdel Raman. Kot je dodal, se nadaljujejo letalski napadi režima, večina mesta je že uničena. Po podatkih observatorija je od začetka spopada za Kusair življenje izgubilo že več kot 100 ljudi, od tega 31 bojevnikov Hezbolaha, najmanj 70 upornikov in devet režimskih vojakov.

V Unicefu so medtem danes opozorili, da je v sovražnem ognju v Kusairu ujetih do 20.000 civilistov, večinoma žensk in otrok. "Situacija je obupna," je dejala predstavnica Unicefa Marixie Mercado.

Po več mesecih oklevanja pa je EU danes odprla pot za to, da vojaško krilo Hezbolaha uvrsti na svoj seznam terorističnih skupin. Uradno prošnjo za to je vložila Velika Britanija, končno odločitev glede uvrstitve na seznam, s katero se bo moralo strinjati vseh 27 držav članic, pa naj bi sprejeli do konca junija.

Hezbolah se že nahaja na ameriškemu in izraelskemu seznamu terorističnih skupin.