Svet

Na Savi pirati oropali ladjo

STA / S.R.
21. 5. 2013, 15.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Oborožena napadalca sta v nedeljo na reki Savi nedaleč Obrenovca v Srbiji oropala ladjo Segesta hrvaškega ladijskega prevoznika Dunavski Lloyd, je za današnji Večernji list potrdil 52-letni kapitan ladje Nedeljko Šišić.

Reuters
To ni bil prvi napad rečnih piratov (simbolična fotografija).

Srbska policija je potrdila, da to ni bil prvi napad rečnih piratov v Srbiji. Šišić je dejal, da v začetku ni niti pomislil, da gre za napadalce. Ni namreč nič nenavadnega, da neznanci s svojimi čolni pridejo do ladje, ker ponavadi kaj prodajajo ali želijo kupiti nafto.

"Tudi ta dva sta prišla na ladjo s sodi za gorivo, a sem takoj zavrnil možnost, da bi jim kaj prodali," je povedal kapitan. Sicer je že pred tem slišal za napade somalijskih piratov, ni pa verjel, da bi ga lahko napadli na reki Savi.

Kot je opisal, je eden od napadalcev proti njemu zamahnil z nožem in začel kričati, da je begunec iz Benkovca in da se bo maščeval. Potem sta oba napadalca začela groziti tudi s pištolami. Šestčlanska hrvaška posadka se ni uprla, ker ni želela tvegati.

Roparja naj bi ukradla nekaj goriva in drugih stvari, nastalo pa je tudi veliko gmotne škode, ker sta razmetavala opremo in uporabila celo gasilne aparate. Poleg tega sta zmerjala posadko, je še dejal Šišić.

Dodal je, da so po policijski preiskavi nadaljevali pot proti Beogradu ter naprej proti romunskemu obmorskemu pristanišču Konstanca.

V Dunavskem Lloydu so spomnili, da so bile njihove ladje leta 2011 trikrat tarča napadov roparjev v Srbiji. Oktobra lani pa so roparji napadli ladjo Sloga in z nje ukradli opremo v vrednosti 60.000 evrov. Tudi v tem napadu ni bilo ranjenih, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.