Svet

Ženske zaprte zaradi posilstev in prisilnih porok

STA / S.R.
21. 5. 2013, 14.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Število žensk in deklet, ki so jih v Afganistanu zaprli zaradi moralnih zločinov, se je v zadnjih 18 mesecih povečalo po alarmantni stopnji, opozarja nevladna organizacija Human Rights Watch.

Reuters

Maja letos je tako zaradi omenjenih zločinov zaprtih 600 žensk in deklet, kar je 50 odstotkov več kot oktobra 2011, kažejo podatki organizacije.

Po navedbah Human Rights Watch gre za ženske, ki so pogosto poskušale ubežati družinskemu ali spolnemu nasilju, vlada pa bi morala bolj intenzivno preganjati tiste, ki so za zlorabo odgovorni, ne pa ženske, ki so temu poskušale ubežati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čeprav visoki vladni predstavniki obljubljajo boj proti zlorabam, je v praksi komaj kaj napredka. "Štiri leta po sprejemu zakona o nasilju nad ženskami in 12 let po padcu talibanskega režima so ženske še vedno zaprte, ker so žrtve prisilnih porok, družinskega nasilja in posilstva," je poudaril vodja Human Rights Watch za Azijo Brad Adam.

Lani se je v Afganistanu 95 odstotkov vseh zaprtih deklic in 50 odstotkov vseh zaprtih žensk za rešetkami znašlo zaradi bega od doma ali prešuštva. Kot je poudaril Adam, v praktično nobenem od teh primerov ni prišlo niti do uvedbe preiskave zlorab, kaj šele preganjanja in kaznovanja.

Beg od doma po afganistanski zakonodaji ne predstavlja zločina, a ga sodišča po naročilu vrhovnega sodišča obravnavajo kot takega. Prešuštvo oziroma spolni odnosi med neporočenima partnerjema pa so kaznivo dejanje, ki se kaznuje z do 15 leti zapora. Ženske so kaznovane celo za neprostovoljne zunajzakonske spolne odnose, opozarja poročilo Human Rights Watch.

Vlada je v tej smeri sicer napravila nekaj napredka, a v organizaciji med drugim izpostavljajo prenizko število žensk v afganistanski policiji. Od leta 2011 se je ob tem tudi povečalo število zatočišč za zlorabljene ženske, a še vedno ni nobenega v konzervativnem južnem Afganistanu. Ob tem so vse obstoječe varne hiše odvisne od tujega denarja, saj jih afganistanska vlada noče financirati.

Do objave poročila je sicer prišlo le nekaj dni zatem, ko afganistanski parlament ni sprejel ključnega zakona o zaščiti žensk pred nasiljem. Konservativni poslanci so namreč nasprotovali nekaterim ključnim določilom, na primer minimalni starosti deklet za poroko pri 16 letih, ker naj bi bila v nasprotju z islamom.