Svet

Župan razburja z izjavami o spolnih zlorabah

STA / S.R.
21. 5. 2013, 12.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Župan japonske Osake Toru Hašimoto znova razburja sosednje države s svojim tolmačenjem zgodovine.

Reuters
Župan Osake Toru Hašimoto zopet razburja.

Potem ko je minuli teden izjavil, da so bile spolne sužnje med drugo svetovno vojno nujno potrebne, je zdaj razburil z izjavo, da so tudi južnokorejski vojaki spolno zlorabljali ženske.

Hašimoto je dejal, da je južnokorejska vojska spolno izkoriščala ženske, s čimer je želela ohraniti nadzor nad svojimi vojaki v Vietnamu. Njegova izjava bo verjetno še podžgala jezo in zaostrila napetosti v že tako nelahkih odnosih med Japonsko in Južno Korejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spolno suženjstvo je zelo občutljivo vprašanje v Južni Koreji, saj so Južnokorejke predstavljale večino od okoli 200.000 "žensk za tolažbo", ki so jih med drugo svetovno vojno strpali v bordele, kjer so morale zadovoljevati japonske vojake.

Župan Osake je minuli teden dejal, da so te ženske igrale "nujno" vlogo pri ohranjanju discipline med vojaki na bojiščih. Njegova izjava je naletela na ostre kritike v državah, ki so v 30. in 40. letih prejšnjega stoletja trpele pod japonsko okupacijo, pa tudi v ZDA.

Hašimoto, eden od vodij nacionalistične Stranke japonske obnove, se ni ustavil pri tej izjavi, temveč je v naslednjih dneh še prilival olje na ogenj.

"Japonska je počela grde stvari," je dejal na ponedeljkovem sestanku stranke. "Res je, da smo izkoriščali ženske za reševanje vprašanja spolnosti na bojišču," je njegovo izjavo povzel časnik Asahi Šimbun.

"Toda tudi ZDA, Velika Britanija, Nemčija in Francija in celo južnokorejska vojska v Vietnamu po drugi svetovni vojni, vse so izkoriščale ženske za reševanje tega vprašanja," je dejal.

Južna Koreja je pod vodstvom diktatorja Park Chung-Heeja, očeta sedanje južnokorejske predsednice Park Geub-Hye, v 60. in 70. letih poslala okoli 300.000 vojakov v podporo ameriški vojski v Vietnamu.

Južna Koreja je danes v odzivu na izjave župana Osake sporočila, da mora japonski politični razred "popraviti svoj zastarel način razmišljanja". "Na žalost moramo ugotoviti, da župan Osake nadaljuje z izjavami, ki prizadenejo čustva žensk, prisiljenih v spolno suženjstvo, in prikrivajo osnovne probleme," je izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva.

"Resnično smo zaskrbljeni, v katero smer poskušajo vodilne japonske osebnosti popeljati svojo državo in kaj poskušajo naučiti mlajše rodove," so še poudarili v Seulu.

Po pisanju AFP ni nobenih dokazov, da bi še katera druga sodobna vojska poleg japonske pred in med drugo svetovno vojno uporabljala sistem spolnega suženjstva.

Dve anketi, opravljeni minuli konec tedna, sta pokazali, da se le malo Japoncev strinja s Hašimotovim mnenjem, čeprav iz tujine še vedno prihajajo kritike, da se japonska javnost še ni sprijaznila s krvoločno preteklostjo svoje države.