Svet

Niti koalicija se ne more zediniti o istospolnih porokah

STA / S.R.
21. 5. 2013, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Parlamentarni postopek za legalizacijo istospolnih porok v Angliji in Walesu se bo nadaljeval, potem ko so v ključnem glasovanju v ponedeljek britansko vlado podprli opozicijski laburisti.

Reuters
Britanski premier David Cameron ima z istospolnimi porokami probleme tudi v lastni stranki.

Konservativna vlada premiera Davida Camerona se namreč pri tem zakonu sooča z nasprotniki v lastnih vrstah. Eden od konservativnih poslancev, Tim Loughton, ki istospolnim porokam nasprotuje, je tako pripravil amandma, ki bi heteroseksualnim parom po novem omogočil sklepanje civilnih partnerstev, če bi z zakonom omogočili poroke istospolnih parov.

Cameronova vlada je ocenila, da bi njegov amandma za dve leti zavrl sprejemanje zakona o legalizaciji istospolnih porok ter povzročil stroške v višini pet milijard evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Člani poslanske zbornice so v ponedeljek zvečer Loughtonov amandma zavrnili s 375 glasovi proti 70. Po drugi strani je parlament podprl alternativni amandma laburistov, ki poziva k takojšnjemu posvetovanju o civilnih partnerstvih, a obenem ne ogroža zakona o istospolnih porokah.

V nedeljo je bilo na Otoku govora, da bodo laburisti podprli konservativnega poslanca, s čimer bi zadali hud udarec premieru Cameronu, a so nato v ponedeljek sporočili, da bodo podprli vlado, tako da ne bo prišlo do zamude pri sprejemanju zakona, ki ga sicer podpirajo.

"Nesposobnost Davida Camerona nadzorovati svojo stranko ne sme pokopati predloga zakona o istospolnih porokah. Zaveza laburistov je trajna," je poudaril vodja laburistov Ed Miliband.

Zakon o istospolnih porokah - Cameron pravi, da bo z njim britanska družba postala bolj poštena in močnejša - so v britanskem parlamentu obravnavali že februarja, tedaj pa mu je nasprotovala skoraj polovica konservativnih poslancev.

Britanski poslanci imajo sicer proste roke glede tega, kako bodo glasovali glede istospolnih porok, saj gre za t. i. vprašanje vesti, piše BBC.

Po ponedeljkovi zavrnitvi amandmaja se bo obravnava preselila v zgornji dom parlamenta, kjer je nasprotovanje zakonu prav tako veliko. Po drugi strani britanska javnost zakon večinsko podpira, saj mu v raziskavah javnega mnenja podporo izraža prek polovica vprašanih.

Dogajanje okoli zakona o istospolnih porokah je še otežilo položaj Camerona, ki je pod pritiskom lastne stranke tudi zaradi stališča do referenduma o članstvu Britanije v EU.

Ko bo sprejet, bo zakon veljal le za Anglijo in Wales. Na Škotskem podoben zakon pripravljajo, medtem ko na Severnem Irskem zaenkrat o tem ni govora.

Homoseksualni pari na Otoku imajo sicer že zdaj enake pravice na področju starševstva kot heteroseksualni. Od leta 2005 lahko posvojijo otroka, dovoljeno pa je tudi spočetje z biomedicinsko pomočjo. Prav tako zakonodaja dovoljuje, da ženska donosi otroka za istospolni par, a le pod pogojem, da za to ne dobi plačila.

Homoseksualni pari lahko od leta 2005 sklenejo tudi civilno partnersko zvezo.