Svet

Našteli že 91 mrtvih...

STA / S.R.
21. 5. 2013, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Število žrtev tornada, ki je v ponedeljek prizadel ameriško mesto Oklahoma City, je po zadnjih podatkih naraslo na 91, prek 200 ljudi je ranjenih, od tega jih je 120 v bolnišnicah.

Ameriški predsednik Barack Obama je na območju, ki ga je prizadel tornado, razglasil izredne razmere.

Reševalna akcija še teče, bojijo pa se, da se utegne število žrtev še povečati, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nacionalna vremenska služba ZDA je sporočila, da je šlo za tornado jakosti EF-4 po t.i. lestvici Fujita, kar je drugi najmočnejši tornado vseh časov. Veter je pihal s hitrostjo od 270 do 320 kilometrov na uro.

Med smrtnimi žrtvami je najmanj 20 otrok iz osnovne šole v predmestju Oklahoma Cityja Moore. Nekaj otrok, ki so bili povečini mlajši od 12 let, še vedno pogrešajo.

Starši so po novici o približevanju tornada otroke namenoma pustili v osnovni šoli Plaza Towers, saj so menili, da bodo v zidani zgradbi varnejši. Vendar je bila šola na skoraj kilometer široki črti neposrednega uničenja in ji ni bilo prizaneseno. Najprej je veter dvignil in odnesel streho, nato pa porušil še zidove zgradbe.

Poškodovana je bila še ena osnovna šola na območju, a od tam zaenkrat o smrtnih žrtvah ne poročajo.

Sprva so poročali o 51 smrtnih žrtvah, nato pa so v ruševinah našli še 40 trupel. Tornado, ki je divjal kakih 45 minut, je namreč z zemljo dobesedno zravnal nekatere dele mesta in uničil kakih 300 hiš.

"Bilo je kot v filmu katastrofe Twister," so dogajanje opisale številne priče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na televizijskih posnetkih je mogoče videti, da je celotna stanovanjska soseska zravnana z zemljo, ljudje pa med ostanki iščejo svoje premoženje.

Prebivalci so bili z alarmom sicer opozorjeni, da se bliža neurje, a nihče, niti vremenoslovci, ni pričakoval, da bo tornado tako močan.

Predsednik Obama je za območje Oklahoma Cityja razglasil izredne razmere, kar pomeni, da bodo prizadeti lahko zaprosili za ugodna zvezna posojila za obnovo. Poleg tega je zvezne oblasti pozval, naj lokalnim pomagajo pri iskanju žrtev ter odpravljanju posledic divjanja tornada.

Tornadi so v ameriški zvezni državi Oklahoma sicer pogosti, a redko prizadenejo gosto naseljena območja, kot se je zgodilo tokrat. Je pa predmestje Moore vrtinčasti vihar prizadel že leta 1999, ko je terjal prek 40 smrtnih žrtev.

Oklahoma City namreč leži znotraj t.i. aleje tornadov, ki se razteza od Južne Dakote do osrednjega Teksasa, kjer so tornadi še posebej pogosti. Zaradi neugodnega terena na območju pa so le redke hiše podkletene, tako da se prebivalci ne morejo zateči v zavetišča pod zemljo.

Najbolj smrtonosen tornado v sodobni zgodovini ZDA je leta 2011 razdejal mesto Joplin v ameriški zvezni državi Missouri, v njem pa je umrlo 158 ljudi.

Tornadi so lijakasti zračni vrtinci, ki se raztezajo od tal do nevihtnega oblaka. Njihov premer je po navadi nekaj deset metrov, lahko pa dosežejo velikost tudi nekaj sto metrov. Običajno se ohranijo nekaj minut, najmočnejši pa celo nekaj ur.

Najpogosteje se tornadi pojavljajo prav na ameriškem Srednjem zahodu, občasno pa tudi v drugih delih sveta.