Svet

Boeingi 787 znova na ameriškem nebu

STA / J.P.
21. 5. 2013, 09.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška letalska družba United je v ponedeljek spet začela voziti potnike z boeingovim dreamlinerjem 787, ki so ga po svetu zaradi težav z akumulatorskimi sistemi januarja prizemljili.

Wikipedia
Boeingov dreamlinerjem 787

Vzroka za okvare akumulatorjev niso odkrili, vendar pa pri Boeingu trdijo, da so s prenovo sistemov odpravili vse možne vzroke okvar.

Ameriška Zvezna uprava za zračni promet (FAA) je boeinge 787 prizemljila januarja, potem ko je prišlo do požara v novih litij ionskih akumulatorjih na dveh letalih japonskih družb All Nippon in Japan Airlines. Poškodb ni bilo, vendar pa so letala prizemljili tudi drugod po svetu.

Boeing je do januarja letalskim družbam dostavil 50 letal 787 in do ponedeljka so akumulatorske sisteme zamenjali v 45. Boeing je v času prizemljitve ustavil nove dobave, ki jih je obnovil že pretekli teden. Družba United je edina od ameriških, ki ima tovrstna letala, in sicer skupaj šest. Zaradi prizemljitve je v prvem četrtletju letošnjega leta izgubila 11 milijonov dolarjev dobička.

V ponedeljek je United opravil polet na redni progi iz Houstona v Chicago in nazaj. Mednarodne polete, najprej v Tokio in London, pa bo družba obnovila 10. junija. Prva letalska družba, ki je začela leteti z boeingi 787 je bila sicer Ethiopian Airlines in sicer že 27. aprila. Etiopsko podjetje od podjetja Boeing zaradi težav zahteva odškodnino.