Svet

V ZDA porast nestrpnosti proti judom in muslimanom

STA / J.P.
21. 5. 2013, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški State Department v letnem poročilu o verskih svoboščinah po svetu opozarja na porast nestrpnosti proti judom, muslimanom ter drugim verskim manjšinam.

Wikipedia
Mahmud Ahmadinedžad

Pri tem kot posebej zaskrbljujoče izpostavlja razmere v Iranu, na Kitajskem, Savdski Arabiji, Severni Koreji in Mjanmaru. V poročilu je omenjena tudi Slovenija.

Ameriški državni sekretar John Kerry je v ponedeljek ob objavi poročila za leto 2012 priznal, da tudi ZDA niso popolne glede verskih pravic in svoboščin, ki jih je označil za univerzalno vrednoto in pozval vse države po svetu, naj jih spoštujejo in ščitijo.

Kerry je prav tako sporočil, da bo predsednik Barack Obama na položaj posebnega odposlanca za boj proti antisemitizmu imenoval Iro Formana, ki je lani v času predsedniške kampanje vodil njegova prizadevanja za prepričevanje judovskih volivcev v ZDA.

Antisemitizem opazno narašča v medijih v Egiptu in Venezueli, kjer so se vrstili napadi proti opozicijskemu predsedniškemu kandidatu judovskega porekla Henriqueju Caprilesu.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad nadaljuje z zanikanjem holokavsta, še posebej v Evropi in Aziji pa naraščajo retorika in akcije proti muslimanom, piše v poročilu. Ostrih kritik je bil deležen Mjanmar in to na dan, ko je Obama v Beli hiši sprejemal predsednika Theina Seina.

Poročilo Sloveniji namenja slabi dve tipkani strani in ugotavlja, da v državi ni verske diskriminacije, ki je prepovedana z ustavo in zakoni. Poročilo omenja tudi, da je bilo do konca lanskega leta vrnjenega 99,6 odstotka judovskega premoženja, zaplenjenega med in po drugi svetovni vojni. Tudi Katoliška cerkev je do konca lanskega leta dobila nazaj 99 odstotkov zaplenjenega po vojni.

State Department ob tem navaja, da se bo letos v Ljubljani začela gradnja mošeje, sicer pa ugotavlja, da je v Sloveniji registriranih 44 verskih skupnosti. Nazadnje se je lani registrirala verska skupnost boga Mitre, ki ima 20 članov.