Svet

Ameriška televizija Fox ogorčena zaradi preiskave novinarja

STA / J.P.
21. 5. 2013, 09.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Rosen sicer ni obtožen.

Zajem zaslona
James Rosen

Vodstvo ameriške televizije Fox je v ponedeljek izrazilo ogorčenje zaradi obravnavanja njihovega novinarja Jamesa Rosena kot zarotnika v kazenski preiskavi uhajanja zaupnih informacij ameriške vlade.

Administracija predsednika ZDA Baracka Obame oziroma njeno pravosodno ministrstvo se že od minulega tedna otepa obtožb o kršitvah svobode govora zaradi skrivne zaplembe podatkov o telefonskih pogovorih novinarjev tiskovne agencije AP med preiskavami uhajanja zaupnih informacij. Novica o preiskavi novinarja televizije Fox, ki je zelo kritična do Obame, sedaj administraciji povzroča dodatne glavobole.

Zgodba, ki jo je v ponedeljek objavil časopis Washington post, sega v leto 2009, ko je Rosen objavil analizo obveščevalne agencije Cia o Severni Koreji skoraj takoj, ko je bila pripravljena in je bila še zaupna. Analitiki Cie so v analizi menili, da bodo sankcije ZN proti Severni Koreji zaradi jedrskih poskusov najverjetneje le sprožile nove jedrske poskuse.

Preiskava uhajanja informacij je odkrila, da je imel analitik State Departmenta in strokovnjak za Severno Korejo Stephen Kim tesne odnose z Rosenom, ki vodi urad televizije Fox v Washingtonu. Agent FBI je sodnika prosil za nalog za preiskavo Rosenovih komunikacij, ki ga je tudi dobil. V prošnji za nalog je novinarja opredelil kot verjetnega zarotnika pri kršenju zvezne zakonodaje.

Kima je obtožnica doletela že pred tremi leti, Rosen pa doslej še ni bil ničesar obtožen. Verjetno zato, ker z objavo informacij ni kršil nobenih zakonov, saj to v ZDA ni prepovedano ali kaznivo dejanje. FBI je preko njegovih komunikacij dobil le dokaze za pregon Kima.

Rosen je Kimu med drugim pisal, da si želi dobiti informacije pred konkurenco in da želi razkriti neumno politiko vlade.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je v ponedeljek dejal, da Obama vztraja na stališču, da je potrebno najti ravnotežje med nujno potrebo po zaščiti zaupnih podatkov in obrambo svobode govora oziroma raziskovalnim novinarstvom.