Svet

Sirske sile nadaljujejo ofenzivo proti upornikom

STA / S.R.
20. 5. 2013, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sirske vladne sile danes drugi dan nadaljujejo ofenzivo za prevzem nadzora nad strateško pomembnim uporniškim mestom Kusair ob meji z Libanonom.

Reuters
Sirski uporniki

V spopadih je bilo po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravico ubitih tudi najmanj 23 pripadnikov elitnih enot Hezbolaha, ki se borijo na strani sirskih vladnih sil.

Kot je navedel observatorij, je iz zanesljivih virov izvedel, da je bilo v nedeljskih spopadih ranjenih tudi najmanj 70 pripadnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, ki se v regiji ob boku vladnih sil bori že nekaj časa. Dodal je, da je v nedeljo v spopadih ob tem umrlo še najmanj 55 ljudi, večinoma upornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mesto Kusair leži v osrednji provinci Homs v bližini glavne prometnice med prestolnico Damask in obalnima mestoma Tartus in Latakija, ki sta pod nadzorom režima predsednika Bašarja al Asada. Uporniki naj bi na območju tihotapili orožje iz Libanona, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sirska vlada je danes zatrdila, da so zavzeli že večji del mesta.

Ofenziva dodatno zapleta načrte Rusije in ZDA o pripravi mirovne konference med sprtima stranema v Siriji. Glavna opozicijska Sirska nacionalna koalicija je posvarila pred genocidom v Kusairju in poudarila, da bo, če bodo dovolili režimu nadaljevanje ofenzive, vsakršna mirovna konferenca nesmiselna.