Svet

Odredi smrti: Pridejo, aretirajo, ubijejo

G.S.
20. 5. 2013, 06.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

S kriminalom preplavljen Honduras so začeli čistiti zamaskirani oboroženci, ki se predstavljajo kot policisti.

Reuters
Zamaskirana pripadnika honduraških odredov smrti

Pojavijo se naenkrat, vdrejo v bivališče pripadnika kriminalne združbe, ga aretirajo in odpeljejo. Svojci žrtev, ki izginejo ali pa jih najdejo s prestreljeno glavo, trdijo, da so skrivnostne eksekucije policijsko maslo.

V državi z najvišjo stopnjo umorov na svetu je bilo  v zadnjem času ubitih vsaj pet pripadnikov uličnih tolp ali pa so izginili vsakokrat po srečanju s policijo. Sorodniki žrtev odredov smrti trdijo, da je policija na ta nezakonit način vzela pravico v svoje roke.

Marca sta dve materi našli trupla svojih sinov po tem, ko sta po telefonu panično sporočila, da so ju obkolili oboroženi in zamaskiranimi policisti. Mladeniča, oba pripadnika ulične tolpe 18th Street, sta bila ustreljena v glavo, njune roke pa so bile tako tesno uklenjene, da so se jima plastične lisice zažrle do kosti.

Malo pred tem so tri pripadnike iste tolpe aretirali zamaskirani oboroženci in jih odvedli na policijsko postajo. Dva od njih sta bila brez kriminalnega dosjeja in so ju izpustili, tretji je izginil. Na policiji zanikajo, da bi ga sploh aretirali. Aprila sta bila aretirana vodja skupine 18th Street in njegovo dekle. Še vedno sta pogrešana.

Reuters

Marsikaterega pripadnika ulične tolpe vzame noč.

18th Street in Mara Salvatrucha, največji kriminalni skupini v Hondurasu, so v ameriških zaporih ustanovili srednjeameriški priseljenci, po tem, ko so jih deportirali v Honduras, pa sta tam zavladali v kriminalnem podzemlju. Njuni glavni dejavnosti sta preprodaja drog in izsiljevanje oziroma prisilno plačevanje »zaščite«.

Člani skupine 18th Street trdijo, da so postali tarča policijskih odredov smrti, katerih člani so polno oboroženi, nosijo civilna oblačila in neprebojne telovnike, obraze pa imajo obvezno zamaskirane. Pripadnike kriminalnih tolp ubijajo ali pa ugrabijo in odpeljejo v neznano.

Skozi Honduras gre 40 odstotkov kokaina, namenjenega ameriškemu trgu in skoraj 90 odstotkov kokaina, ki ga z letali tihotapijo iz Južne Amerike. Kokainski karteli, ki so veliko večji od uličnih tolp, nadzirajo potek prevoza kokaina iz Južne Amerike na sever proti ZDA ter z drogo plačujejo tolpam za zaščito in pomoč pri tihotapljenju narkotikov. Vodja honduraške civilne organizacije proti nasilju Alba Mejia trdi, da so od leta 2000 dokumentirali na stotine primerov delovanja odredov smrti. Odred po ustaljeni praksi brez naloga vdre v hišo in odvede iskane osebe.

»Prepričani smo, da obstaja vladna politika ubijanja kriminalcev in skupina za izvajanje teh nalog,« pravi Mejia.

Državni tožilci so v zadnjih treh letih prejeli več kot 150 ovadb zaradi nezakonitih policijskih pregonov.

Honduraška policija zanika obstoj nezakonitih policijskih skupin. »Nobenih policijskih odredov smrti ni v Hondurasu,« pravi policijski predstavnik. »Edini odredi so tisti, v katerih policisti žrtvujejo življenja za javno varnost.«

Pričevanj ljudi o nezakonitih policijskih eksekucijah kriminalcev pa je čedalje več. Njihov način dela je vselej enak: skupina šestih do osmih mož v neprebojnih jopičih in motorističnih kapah,  oboroženih z avtomatskim orožjem, pridrvi s terenskimi vozili brez registrskih tablic. Predstavijo se kot policisti. Mladeniče, po katere pridejo, čedalje pogosteje vzame noč.