Svet

''Potres bi lahko napovedali.''

STA/M.J.
16. 5. 2013, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Italijanski sodnik Giuseppe Grieco je v danes objavljenem mnenju izrazil prepričanje, da bi bilo mogoče potres, ki je leta 2009 prizadel italijansko mesto L'Aquila in terjal 309 žrtev, napovedati.

Reuters

S tem je znova spodbudil v Italiji že tako žgočo razpravo o tem, ali je potrese mogoče predvideti.

Grieco je bil eden od sodnikov v procesu, v katerem so bili februarja trije gradbinci obsojeni večkratnega uboja, potem ko so neprimerno popravili študentski dom. Ta se je v potresu zrušil in pod sabo pokopal osem ljudi. Še en tehnik, ki je izdal potrdilo o ustreznosti del, si je prislužil zaporno kazen.

V Italiji je sicer običajno, da sodniki svoja ločena mnenja vložijo tudi več mesecev po zaključku sojenja.

Grieco je v svojem mnenju zapisal, da je območje poznano po tem, da se od leta 1000 približno na vsakih 325 let tam zgodi potres. Tudi potres iz leta 2009 je bil "absolutno v skladu z zgodovinskimi trendi in seizmično aktivnostjo območja," je poudaril.

Oktobra lani je bilo sedem italijanskih strokovnjakov obsojenih na šestletne zaporne kazni, ker so podcenjevali tveganje za smrtonosni potres in niso opozorili javnosti. Sedmerica se je na razsodbo pritožila.

Gre sicer za člane vladne komisije za zaščito pred velikimi nesrečami, ki so se v L'Aquili sestali 31. marca 2009, le šest dni pred potresom. Pred tem so namreč seizmologi zaznali več manjših tresenj tal, ki so sprožila paniko med lokalnim prebivalcem. Člani sveta so javnosti zagotavljali, da nevarnosti ni. Preživeli so nato pričali, da so jih zagotovila pomirila do te mere, da jih veliko ni pobegnilo iz stavb niti ob začetnem tresenju kasnejšega smrtonosnega potresa, kar naj bi precej povečalo število smrtnih žrtev.

Član odbora in takratni vodja italijanskega nacionalnega inštituta za geofiziko Enzo Boschi je danes vztrajal, da potresov ni mogoče napovedati. "Doslej ni bil še nihče sposoben napovedati potresov. Kar je mogoče storiti in kar počnejo razvite države, je izboljšati varnost stavb, s čimer se kar se da zmanjša nevarnost," je poudaril.

Sojenje strokovnjakom sicer nekateri primerjajo z preganjanjem, ki ga je doživel Galileo Galilei. Drugi pa svarijo, da v primeru takšnih procesov strokovnjaki ne bodo več želeli opravljati svetovalnih vlog.