Gre za prvi večji samomorilski napad v prestolnici po več kot dveh mesecih. Odgovornost za napad je prevzela skupina Hezbi i Islami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina je sicer po napadu sporočila, da naj bi bilo v napadu ubitih deset tujcev. Uničili naj bi tudi dve njihovi vozili. V Natu niso potrdili, da so med žrtvami tudi tujci, so pa potrdili, da je bilo v eksploziji uničeno njihovo vozilo.


Okoli 8. ure zjutraj so teroristi v bližini konvoja tujih sil razstrelili z eksplozivom naloženo toyoto corolo, je za AFP potrdil tiskovni predstavnik kabulske policije Hašmat Stanikzaj. Afganistansko ministrstvo za zdravje je potrdilo osem smrtnih žrtev, 37 ljudi je bilo ranjenih, vsi med njimi civilisti.

Današnji samomorilski napad je prvi večji napad po 9. marcu, ko je samomorilski napad na kolesu pred obrambnim ministrstvom v času obiska ameriškega obrambnega ministra Chucka Hagla zahteval devet smrtnih žrtev. Zgodil se je tudi nekaj tednom po tistem, ko so talibani 27. aprila sprožili svojo spomladansko ofenzivo.