Svet

Bela hiša objavila e-maile o napadu v Bengaziju

STA / J.P.
16. 5. 2013, 10.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bela hiša je v sredo objavila 99 strani elektronske pošte, povezane z napadom na konzulat ZDA v libijskem Bengaziju septembra lani.

Wikipedia
Proslava v spomin žrtev napada.

V napadu so bili ubiti štirje Američani, med njimi veleposlanik v Libiji Chris Stevens. Gre za pogovore članov administracije predsednika Baracka Obame, medtem ko so se pripravljali, da z napadom seznanijo medije.

Republikanci Beli hiši že mesece očitajo, da je skušala v luči prihajajočih predsedniških volitev v ZDA - te so potekale novembra lani - javnosti prikriti, da je šlo za teroristični napad in ne del spontanih protiameriških protestov, ki so prav takrat pretresali regijo. Proteste je sprožil v ZDA posnet film, ki je žalil preroka Mohameda.

Bela hiša doslej ni želela objaviti dokumentov. Članom preiskovalne komisije kongresa je dovolila vpogled v njih, a jih niso smeli kopirati. Sedaj se je vendarle odločila, da objavi elektronsko pošto in skuša tako utišati kritike na svoj račun, ki ne pojenjajo, piše britanski BBC. A kritiki Obame na Kapitolu že ocenjujejo, da objava ne odgovarja na vsa njihova vprašanja.

Gre za 99 strani e-mailov in eno stran na roko napisanih zapiskov, ki razkrivajo pogovore med člani različnih vladnih agencij, vključno z obveščevalno agencijo Cia, State Departmentom in preiskovalnim uradom FBI.

Objava razkriva, da je bila Cia - in ne Bela hiša - tista, ki je v kaotičnih dneh takoj po napadu prevzela pobudo pri pripravi materiala za javnost, in dosegla, da so bile v njem izpuščene ključne informacije o morebitni vpletenosti skrajnežev v napad.

Bivši direktor Cie David Petraeus se s tem sicer ni strinjal, je pa to med drugim zagovarjala tedanja tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland, ki je v enem od e-mailov opozorila, da bi lahko v nasprotnem primeru člani kongresa dogodke v Bengaziju izkoristili za napade na Belo hišo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vse omembe Al Kaide in islamskih skrajnežev v Libiji so bile tako iz točk za pogovore predstavnikov vlade in njenih agencij z novinarji in tudi člani kongresa izbrisane. Odgovornost za napad so zato v prvih dneh po napadu pripisovali spontanim protestom in ne organiziranim skrajnežem, za katere se je kasneje izkazalo, da so krivi za smrt petih Američanov.

Omenjeni material je v nastopu v neki pogovorni oddaji med drugim uporabila ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice in zato dejala, da je bil napad na konzulat posledica spontanega protesta. Njene besede so bile tiste, ki so sprožile plaz ogorčenja.