Svet

Japonska v prvem četrtletju z 0,9-odstotno gospodarsko rastjo

STA / J.P.
16. 5. 2013, 09.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Podatki kažejo na okrevanje tretje gospodarske sile sveta in vsaj delno tudi na učinkovanje ukrepov japonske vlade in centralne banke.

Wikipedia
Japonski premier Šinzo Abe

Po 0,3-odstotni gospodarski rasti v zadnjem lanskem četrtletju je 0,9-odstotna četrtletna rast dobra novica za premiera Šinza Abeja, ki si že vse od decembrskega vnovičnega prihodka na oblast prizadeva okrepiti domače gospodarstvo.

V primerjavi s prvim četrtletjem lani se je med januarjem in marcem letos japonsko gospodarstvo okrepilo za 3,5 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem ko se je razpoloženje japonskih potrošnikov v začetku letošnjega leta izboljšalo, pa so podjetja še vedno previdna.

Zasebna potrošnja, ki je gonilo japonskega gospodarstva, se je v prvem četrtletju glede na zadnje lansko okrepila za 0,9 odstotka. Analitiki obtem opozarjajo, da bi lahko potrošnja v prihodnje padla, če se ne bodo zvišale tudi plače.

Za 3,8 odstotka se je v začetku leta povečal tudi izvoz, predvsem na račun okrepljene prodaje avtomobilov v ZDA in večje prodaje kemičnih proizvodov. Uvoz se je medtem v treh mesecih povečal za en odstotek.

Številni ekonomisti ocenjujejo, da bo nedavna depreciacija jena, ki so jo spodbudili ukrepi japonske centralne banke, še naprej spodbujala domačo industrijo.