Svet

Sindikati Croatia Airlines grozijo z začetkom stavke

STA
13. 5. 2013, 13.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Trije sindikati zaposlenih v Croatia Airlines so danes potrdili, da bodo v torek ob 6. uri začeli s stavko, če danes ne bodo dosegli dogovora z upravo hrvaškega letalskega prevoznika.

freefoto.com

Stavkati nameravajo do izpolnitve svojih zahtev, ki so povezane z ohranitvijo vseh pravic iz potekle kolektivne pogodbe. Na povabilo hrvaškega ministra za delo in pokojninski sistem Miranda Mrsića so se danes na ministrstvu nadaljevala pogajanja med upravo Croatia Airlines in tremi sindikati o novi kolektivni pogodbi. Veljavnost prejšnje se je iztekla 1. aprila.

Medtem je del sindikatov na današnji novinarski konferenci pred poslopjem zagrebškega letališča Pleso potrdil, da bodo v primeru neuspešnih pogajanj začeli veliko stavko. Gre za sindikata pilotov in kabinskega osebja ter samostojen sindikat zaposlenih v letalstvu. Preostali trije sindikati v Croatia Airlines so pristali novo kolektivno pogodbo.

Croatia Airlines se sooča s poslovno krizo, hrvaška vlada pa trdi, da je edina rešitev pred stečajem v prestrukturiranju podjetja in prodaji lastniškega deleža države. Uprava je napovedala, da bodo morali v okviru prestrukturiranja odpustiti približno 200 zaposlenih.

Prejšnji teden so se začeli postopki za izredno prekinitev delovnega razmerja za 42 članov kabinskega osebja, ki so med prvomajskimi prazniki množično ostali na bolniškem dopustu. Uprava je namreč ocenila, da niso zboleli, ampak da je šlo za t.i. belo stavko, ki je družbi v dveh dneh povzročila za slabega pol milijona evrov dodatnih stroškov.

Uprava Croatia Airlines je napovedala, da bodo še danes na svoji spletni strani objavili seznam poletov, ki jih bodo morali odpovedati v primeru torkove stavke. Tudi če bodo delavci stavkali, pa bo petina zaposlenih vendarle morala priti v službo, da bodo zagotovljeni minimalni pogoji za delo družbe.

Kot so poročali hrvaški mediji, so tako uprava kot sindikati danes ocenili, da obstaja še nekaj možnosti za dosego vsaj okvirnega dogovora.