Svet

Z Mednarodne vesoljske postaje uhaja amoniak

STA / S.R.
10. 5. 2013, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) skozi majhno zunanjo razpoko uhaja amoniak. Ruska stran je situacijo označila za zelo resno.

Reuters
Na Mednarodni vesoljski postaji imajo težave.

Če se ne bo izboljšala, bodo morali astronavti zapustiti notranjost postaje in popraviti napako, so napovedali. Ameriška Nasa je sicer sporočila, da posadka ni v nevarnosti.

Ekipa na ISS, ki trenutno šteje šest astronavtov, je opazila majhne bele kosme, ki so uhajali stran od postaje, nakar so o incidentu obvestili njihov nadzorni center v Houstonu, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa.

Čeprav se je količina amoniaka, ki uhaja iz hladilnega sistema, povečala, naj bi postaja po navedbah Nase obratovala normalno, posadka pa naj ne bila bila ogrožena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja ruskega oddelka na ISS je kasneje uhajanje amoniaka označil za "zelo resno". Morebiti bo celo terjalo odhod astronavtov v vesolje, da bodo lahko ustavili uhajanje. O tej možnosti se bosta danes pogovorili ruska in ameriška stran, je napovedal v Moskvi.

O "resni situaciji" je na Twitterju pisal tudi kanadski poveljnik posadke na ISS Chris Hadfield, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaenkrat sicer še ni jasno, ali gre za uhajanje z istega mesta, kjer so astronavti že novembra lani poskušali zakrpati razpoko, je še sporočila Nasa.