Svet

Kerry s Putinom za zbližanje stališč glede Sirije

STA / A.M.
7. 5. 2013, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški zunanji minister John Kerry je danes začel svoj prvi obisk v Rusiji, kjer si med drugim prizadeva za zbližanje stališč med državama glede Sirije. Ruskega predsednika Vladimirja Putina je Kerry tako pozval k iskanju stičnih točk, ki bi omogočile končanje prelivanja krvi v državi.

Reuters

"ZDA resnično verjamejo, da si delimo nekaj zelo pomembnih skupnih interesov glede Sirije," je ob začetku pogovorov v Kremlju Putinu dejal Kerry. Šlo naj bi za "stabilnost v regiji" in preprečitev skrajnežem, da "ustvarijo težave v regiji in drugje".

"Upam, da se bomo danes lotili tega in ugotovili, ali lahko najdemo stične točke," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Kerry.

Putin v uvodnih besedah ni izrecno omenil razlik med Washingtonom in Moskvo glede sirskega konflikta, dejal pa je, da Kremelj pripravlja odgovor na sporočilo o dvostranskih odnosih, ki ga je aprila poslal ameriški predsednik Barack Obama.

"Mislim, da je zelo pomembno, da naša ključna ministrstva in institucije, vključno z zunanjim ministrstvom, sodelujejo pri iskanju rešitev za najbolj aktualna in pomembna vprašanja dneva," je Kerryju dejal Putin.

Kerry se bo kasneje srečal še z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, nakar naj bi spregovoril na novinarski konferenci.

Washington že dlje časa poziva Moskvo, najmočnejšo zaveznico sirskega režima Bašarja al Asada, naj uporabi svoj vpliv pri zaustavitvi nasilja v Siriji, glede katere imata državi sicer občutno različna stališča.

V zadnjem času je posebej odmevala domnevna uporaba kemičnega orožja v Siriji, minuli konec tedna pa tudi napadi Izraela na sirske cilje. Ameriški predsednik Barack Obama je nedavno izjavil, da ZDA razmišljajo o oboroževanju sirskih upornikov, čemur Rusija odločno nasprotuje.

Odnose med državama sicer pestijo tudi različni dvostranski spori. Tako še vedno nista našli soglasja glede postavitve sistemov protiraketne obrambe, v minulem letu pa sta odmevali tudi odločitvi Kremlja, da Američanom prepove posvojitve ruskih otrok ter omeji delovanje nevladnih organizacij, ki prejemajo sredstva iz tujine.

Obe državi sta poleg tega nedavno objavili seznama oseb, proti katerim sta zaradi kršitev človekovih pravic uvedli sankcije - na ameriškem seznamu, poimenovanem po novembra 2009 ubitem ruskem odvetniku Sergeju Magnickem, se je znašlo 18 Rusov, na ruskem seznamu pa 18 Američanov, med drugim povezanih s kršitvami človekovih pravic v zaporu Guantanamo.

Do Kerryjevega obiska sicer prihaja po bombnemu napadu na bostonskem maratonu, ki sta ga zagrešila brata čečenskega rodu, kar naj bi bila ena od tem pogovorov v kontekstu sodelovanja držav v boju proti terorizmu.