Svet

Grozljive tovarne mesa

Gorazd Suhadolnik
6. 5. 2013, 19.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kako mesna industrija prikriva resnico in poskuša zavajati porabnike glede krutega ravnanja z živalmi?

Reuters
V vsem svojem žalostnem življenju se ne morejo niti obrniti.

Evropska razkritja podtaknjenega konjskega mesa v govedini so pokazala globino krize, s katero se sooča industrializirana živinoreja. Vendar se vodilni v industriji niso pripravljeni sprijazniti z dejstvom, da so jedro problema same prakse 'živalskih tovarn', zato besno iščejo hitre rešitve in si z odlašanjem sprememb kopljejo čedalje globljo luknjo.

Čedalje večje število razkritij v mesni industriji kaže na povsem nehumano obravnavo živali v procesu pridelave mesa, jajc in mlečnih izdelkov, lobisti velikih živinorejskih konglomeratov pa poskušajo vsiliti nove zakone, ki bi kriminalizirali samo razkrivanje dogajanja, da bi porabniki čim manj izvedeli o zlorabah živali.

Po vsem svetu vzrejajo na milijarde kokoši, prašičev in krav v skrajno nehumanem sistemu, ki ga lahko opravičujejo le še z orwellovskimi evfemizmi. Namesto da bi spremenili krute prakse, poskušajo vodilni v industriji kriminalizirati tiste, ki razkrivajo zverinske prakse. 

 Dolgoletni vodilni uslužbenec v ameriški industriji svinjine je pred kratkim kolegom živinorejcem brez sramu svetoval, naj raje spremenijo način govorjenja o svojih najbolj problematičnih praksah. V industriji svinjine je na primer praksa, da prašiče za razplod – več kot dvesto kilogramov težke, družabne, pametne živali – zaprejo v dobrega pol metra široke kletke: v vsem svojem žalostnem življenju se ne morejo niti obrniti. Več kot 50 največjih prehranskih podjetij na svetu poskuša doseči, da bi v verigi oskrbe s svinjino te kletke prepovedali. Namesto da bi omenjeni strokovnjak rejce spodbudil k reformam za boljše življenjske pogoje živali za zakol, jim predlaga, naj kletke nehajo imenovati 'razplodni zabojniki' (tako so jih imenovali desetletja) in jim začnejo praviti 'individualna staja za materinstvo'. V tem novem krasnem novem svetu izrazoslovja je klanje živali postalo 'žetev', boleče kastriranje pa 'nevtralizacija'. Ogromne živinske hale, iz katerih živali nikoli ne stopijo na travo, so v novi resnici 'okoljsko nadzorovano bivališče'.

Velika mesna industrija se zaveda, da mora prikrivati resnico, in bo tudi še naprej poskušala porabnike zavajati glede svojega krutega ravnanja z živalmi. Če ne drugače, z zakoni, s katerimi bo preprečevala posnetke zlorabe živali.
»Sodobna živinorejska industrija si mora prizadevati za to, da večina ljudi ne bo imela niti najmanjše predstave o tem, kako se vzreja in procesira živali. Manj kot porabnik ve o tem, kaj se dogaja, preden zrezek pade na krožnik, bolje je,« svetuje veteran v ameriški industriji svinjine. 

Reuters
V vsem svojem žalostnem življenju se ne morejo niti obrniti.