Svet

Indija in Kitajska razrešili zadnji mejni konflikt

STA/M.V.
6. 5. 2013, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Indija in Kitajska sta razrešili najnovejši konflikt glede sporne meje med državama v Himalaji. Obe državi sta danes z območja že začeli umikati svoje vojake, potem ko so kitajske enote pred tremi tedni postavile svoj tabor na ozemlju, ki si ga lasti Indija.

Flickr

Vojaške oblasti obeh držav so ponoči dosegle dogovor, da umaknejo svoje vojake, navedbe vojaških virov povzema francoska tiskovna agencija AFP. Okoli 50 kitajskih vojakov naj bi tudi pospravilo svoje šotore na odročnem območju Ladakh.

Strani sta dogovor dosegli, potem ko je indijski zunanji minister Salman Khurshid namignil, da bi lahko odpovedal za četrtek predvideni obisk v Pekingu, če spor bo rešen. Spor je zasenčil tudi za ta mesec napovedani obisk kitajskega premiera Li Keqianga v New Delhiju.

A, kot je danes poročala indijska tiskovna agencija PTI, sta strani spor v Ladakhu uspešno rešili, pri čemer sta upoštevali širše dvostranske interese.

Državi nista sicer nikoli formalno določili mejne črte na območju, sta pa podpisali dva dogovora za ohranjanje miru. Manjši vpadi nekaj kilometrov čez mejo so pogosti, redko pa katera od držav na spornem območju postavi tabor, še piše AFP.