Svet

Nevarnost epidemije ptičje gripe

J. P.
6. 5. 2013, 08.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Marčevski izbruh ptičje gripe na Kitajskem počasi dobiva krila.

Thinkstock

Strokovnjaki opozarjajo na določene zasuke v razvoju te bolezni, ki bi morali pritegniti pozornost specialistov za nalezljive bolezni in pristojnih za javno zdravje. Če se prejšnji izbruh morda ni izkazal za tako nevarnega, to ne pomeni, da se ne bo ta.

Tri ključne točke v razvoju so sledeče: nedavno je bil potrjen prvi primer okužbe z novim sevom ptičje gripe zunaj meja Kitajske; do prvih rezultatov preizkusov cepiva na živalih in ne ljudeh je še do pest tednov; kitajski uradniki sumijo, da obstajajo primeri medčloveškega prenosa virusa v nekaterih izmed več kot sto prijavljenih primerih, ki do sedaj vključujejo dvaindvajset smrti.

Tako kitajski uradniki kot predstojni drugod po svetu so upali, da bo ta potencialno agresiven in smrtonosen sev ptičje gripe, natančneje H7N9, ostal zamejen znotraj Kitajska in ne bo mutiral tako daleč, da bi bil prenosljiv s človeka na človeka. Vendar se je za polovico do sedaj analiziranih pacientov izkazalo, da niso bili v nikakršnem stiku s perutnino.

V prejšnjih tednih je svet obšla novica o prvem potrjenem primeru virusne okužbe zunaj Kitajske. Gre za triinpetdesetletnega prebivalca Tajvana, ki je delal v kitajski provinci Jiangsu, pri katerem so se simptomi razvili tri dni po vrnitvi na Tajvan.

Tako je zelo verjetno, poleg kitajskih sumov o medčloveških prenosih, da bi se novi sev ptičje gripe lahko razširil, in to kaj hitro.

Do sedaj se je osemnajst odstotkov primerov okužbe na Kitajskem končalo s smrtjo, kar je sicer manj od zadnjega izbruha izpred šestih let, ko se je virus H5N1 izkazal za smrtonosnega za več kot tristo ljudi, potem ko se je leta 2006 iz Kitajske razširil še v druge države, vendar je stopnja umrljivosti za ta novi sev trikrat višja od tiste tuberkuloze v današnji Kitajski.

Četudi so bili v strokovni javnosti ob zadnjem izbruhu močno razširjeni strahovi o prenosu s človeka na človeka, se pandemija ni zgodila.

Bolj kot ne vsi prijavljeni primeri četudi smrtnega seva ptičje gripe, so se na človeka prenašali s perutnine – na ljudi, ki so bili z njo v stiku. To je tudi glavni razlog, zakaj je bilo njeno širitev lažje zamejiti ducatom izbruhov navkljub.

Vzrok za skrb pri tem nedavnem sevu pa je njegova zaenkrat še neovržena zmožnost prenosa s človeka na človeka, in manko cepiva.

Novi sev je v bistvu zmes treh različnih tipov ptičje gripe, ki se je brez vednosti kogar koli širil med piščanci, pravijo strokovnjaki. Dejstvo je, da je ptičja gripa kratila spanec pristojnih za javno zdravje že več let, saj je dokazano prenosljiva z matere na zarodek, iz pljuč pa se lahko razširi po celotnem telesu.

Zato obstaja velika verjetnost, da ima novi sev podobne zmožnosti.

Tako torej ni nič nenavadnega, da se znova pojavljajo strahovi o smrtonosni globalni epidemiji. Ni pa vse tako črno. Dobra novica je, da je Kitajska danes veliko bolj odkrita glede epidemij bolezni kot pa je bila pred desetletjem, in da zaenkrat število prijavljenih primerov še ni dramatično narastlo.

Zanemariti ne gre tudi dejstva, da se je Kitajska veliko naučila od zadnjega izbruha v smislu zamejevanja širjenja izbruha ptičje gripe, če ne drugače z zaprtjem perutninskih tržnic.

Vseeno pa ostaja velika nevarnost epidemije, če bo potrjena prenosljivost virusa med ljudmi.