Svet

V Maleziji v pričakovanju tesnega izida potekajo splošne volitve

STA / J.P.
5. 5. 2013, 07.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Maleziji danes potekajo parlamentarne volitve, ki so ene najbolj napetih od osamosvojitve države pred skoraj 60 leti.

Wikipedia
Najib Razak

Že ves čas namreč vlada ista koalicija, ki pa se ji tokrat prvič maje stolček. Dobrih 13 milijonov volivcev odloča, ali bo na oblasti ostala vlada premiera Najiba Razaka ali bo oblast prevzel opozicijski voditelj Anwar Ibrahim.

Vladajoča koalicija na čelu z Nacionalno fronto je ena od vlad z najdaljšim stažem na svetu, zahvaljujoč desetletjem gospodarske rasti in avtoritarnega vladanja je neporažena že vse od osamosvojitve od Velike Britanije leta 1957. Kampanjo pred volitvami je Najib, ki je premier od leta 2009, vodil z obljubami stabilnosti in nadaljevanja gospodarske rasti.

Anwar po drugi strani obljublja, da bo izkoreninil korupcijo, ustvaril bolj odprto demokracijo in povišal prihodke. "Dovolj korupcije, dovolj rasizma, dovolj zlorabe oblasti," je zatrjeval 65-letni Anwar, ki se je bil dolgo namestnik premiera.

Obljubil je številne reforme, vključno s spremembami politike, ki na področju izobraževanja in delovnih mest daje prednost večinskim muslimanskim Malajcem pred manjšima skupinama potomcev kitajskih priseljencev in državljanov indijskega porekla. Poleg tega je napovedoval ukinitev nadzora države nad glavnimi mediji in prekinitev vezi med politiko in gospodarstvom.

Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, je v zadnjem času že Najib uvedel nekaj sprememb, vključno z ukinitvijo nekaterih represivnih zakonov, a njegova vlada na ta račun naj ne bi pridobila dosti podpore.

Za Anwarja ima sicer boj za prevzem oblasti tudi bolj osebno, maščevalno noto. Vladajoča koalicija ga je namreč leta 1998 odslovila iz lastnih vrst, nakar se je dolga leta boril proti številnim obtožbam na svoj račun, ki jih je zavračal kot politično kampanjo obrekovanja. Med drugim ga je obsodba zaradi homoseksualnosti za nekaj časa pripeljala v zapor.

Na volitvah leta 2008 je opozicija pod njegovim vodstvom zabeležila velik uspeh, zaradi česar vladajoča koalicija v parlamentu prvič ni osvojila dvotretjinske večine. Njegova sreča na političnem področju pa se je dokončno obrnila januarja lani, ko ga je sodišče oprostilo že druge obtožbe sodomije.

Dva dneva pred volitvami je bilo še nemogoče napovedati zmagovalca. Kot je namreč pokazala v petek objavljena javnomnenjska raziskava, je bil velik delež volivcev še neodločen. Anwarjeva opozicija naj bi sicer osvojila najmanj 89 od 222 sedežev v parlamentu, vladajoča koalicija pa najmanj 85.

V dveh volilnih enotah bosta najverjetneje zmagala neodvisna kandidata, še vedno pa ni jasno, kdo bo osvojil poslanske sedeže v preostalih 46 enotah, je ugotovila organizacija za merjenje javnega mnenja Merdeka Centre. Komurkoli bo torej uspelo osvojiti večino v še neodločenih enotah, bo zmagovalec.