Svet

Kalifornijski požar potrojil velikost

STA / J.P.
4. 5. 2013, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na območju južne Kalifornije še naprej pustoši obsežen požar, ki se je v petek povečal kar za trikrat in zajel že skoraj 120 kvadratnih kilometrov.

Reuters

Gasilci so uspeli doslej pod nadzor spraviti le približno petino požara. Ognjeni zublji pustošijo blizu Malibuja nekaj deset kilometrov zahodno od Los Angelesa in ogrožajo približno 4000 domov.

S požarom se bori skoraj 1000 gasilcev, ki jih pri delu ovirajo predvsem vetrovi. Oblasti so že odredile evakuacijo več tisoč domov. Ogenj je do petka poškodoval 15 domov, nobenega pa še ni uničil. Požar je izbruhnil v četrtek, sledilo pa je zaprtje večkilometrskega odseka avtoceste ob kalifornijski obali in univerzitetnega kampusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kalifornijo požari sicer običajno prizadenejo kasneje v letu, a močni vetrovi in temperature nad 30 stopinj Celzija so letos sprožili že več kot 680 požarov, kakih 200 več kot ponavadi, piše britanski BBC. Trenutno se s šestimi večjimi požari v Kaliforniji skupno spopada 3000 gasilcev.