Svet

Razmere so še obvladljive, če bo ukrepanje odločno in naglo

STA / S.R.
3. 5. 2013, 12.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska komisija bo premislila o podaljšanju roka za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja Slovenije, a odločitev bo odvisna od reformne strategije vlade, je povedal evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn.

Reuters
Olli Rehn.

Komisar je tudi znova opozoril, da so razmere še obvladljive, če bo ukrepanje odločno in naglo. Cilj za znižanje javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke BDP v letošnjem letu se za Slovenijo zdi nedosegljiv, saj ukrepi v podporo bančnemu sektorji bremenijo javne finance, je dejal komisar.

Podaljšanje roka, za največ eno leto, je možno, a je odvisno od reformne strategije. To bo slovenska vlada opredelila v reformnem in proračunskem načrtu, ki ju mora poslati v Bruselj v začetku meseca.

Ob tem je komisar tudi znova opozoril, da se Slovenija sooča "z velikimi gospodarskimi izzivi". Skupni obseg problemov sicer ni tako velik kot v številnih drugih državah, a trend je zelo negativen, je posvaril.

"Tako so gospodarske razmere v Sloveniji še obvladljive, če bo ukrepanje za preobrat tega negativnega trenda tako v bančnem sektorju kot v javnih financah odločno in če ne bo nepotrebnih zamud," je poudaril Rehn.

Zato je po njegovih besedah ključno, da Slovenija zelo naglo opredeli konkretne ukrepe za sanacijo bančnega sektorja in finančnega sistema ter za zagotovitev vzdržnosti javnih financ. Rehn te ukrepe pričakuje v reformnem in proračunskem načrtu Slovenije.

Načrta bo Slovenija poslala v Bruselj do 9. maja. Komisija ju bo ocenila in konec meseca podala priporočila za ukrepanje ter odločila, ali bo podaljšala rok za odpravo presežnega primanjkljaja in ali bo sprožila postopek zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij.